Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

L'Arxiu del COAC col·labora en l'exposició de fotos de maquetes de la Fundació ICO

Imatge: 
© Autor: César González
L'Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya col·labora en l'exposició que es pot veure actualment al Museu ICO de Madrid i que porta per títol "Càmara i model. Fotografia de maquetes d'arquitectura a Espanya, 1925-1970".

La mostra, comissariada per l'arquitecte i fotògraf Iñaki Bergera, és un projecte del Ministeri de Foment, organitzat i produït amb el suport de la Fundación ICO de l'Institut de Crèdit Oficial. També ha comptat amb la col·laboració del Projecte d'investigació FAME i de PHotoEspaña.

El tema de l'exposició, que pretén retre homenatge als fotògrafs d'arquitectura, són les maquetes d'arquitectura realitzades a Espanya en les dècades en què va néixer i es va desenvolupar el Moviment Modern en arquitectura. La mostra, doncs, explora i analitza les maquetes com a eina de treball i com a sistema de representació, ja que tenen aquesta doble funcionalitat: durant la fase de disseny, les maquetes serveixen a l'arquitecte per a reflexionar i aproximar-se al projecte. Un cop el projecte està definit, la maqueta també pot ser una eina que serveixi per a expressar i comunicar una proposta a clients i públic.

En concret, la mostra analitza les fotografies de maquetes, que serveixen per documentar i expressar el que l'arquitectura en projecte aspira a ser. La fotografia de maqueta permet baixar de la vista d'ocell al punt de vista humà, i serveix al projectista per a dimensionar la futura obra durant el seu disseny. Per això, l'exposició no només recull fotografies de maquetes acabades, sinó que també inclou fotografies del procés d'elaboració d'aquestes.

L'Arxiu del COAC col·labora en aquesta exposició amb la cessió de 40 peces, que inclouen fotografies de Francesc Català-Roca i Oriol Maspons, 7 àlbums de fulls de contactes del Fons Català-Roca, l’original de la maqueta del número 1 de la revista AC. Documentos de Actividad Contemporánea, 2 números d'AC, 3 números de Cuadernos de Arquitectura i 1 número d'Hogar y arquitectura

Entre les obres cedides, destaca la fotografia d'una maqueta de l'edifici de Telefònica al Portal de l'Àngel (1925), obra de l'arquitecte Francesc Nebot i Torrens. Aquesta instantània és la més antiga de les 100 que recull la mostra. També hi ha una fotografia de la proposta de Francesc Mitjans per al concurs de l'edifici del Banco Comercial Transatlántico (1956), d'autor desconegut.

A més a més, s'ha cedit una fotografia de la maqueta de la seu del Col·legi de Metges de Barcelona, de Robert Terradas i Jordi Adroer (1966), i de la seu de l'editorial Gustavo Gili, de Joaquim Gili i Francesc Bassó (1961), ambdues de Català-Roca. D'aquest mateix fotògraf s'ha cedit una instantània de la maqueta de la casa-taller per al pintor Georges Braque, de l'estudi d’arquitectes Sert, Jackson & Gourley (1960).

A l'exposició també s'hi mostren fotografies de maquetes d'obres de Coderch, Barba Corsini, Bonet i Castellana, Sert, Fisac o de la Sota, entre d'altres. A més, també es podran veure maquetes originals.

Per a més informació de l'exposició, consulta el web del Museu ICO.


14/02/2017
Tornar