Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

 

 

Benvolguda companya,
Benvolgut company,

Ja s’ha publicat al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya el text de la Llei de l’arquitectura, aprovat al Parlament la setmana passada per 98 vots a favor, 25 abstencions i només 9 vots en contra; i que ha comptat amb el suport de nombrosos col·lectius professionals i socials.

La nova llei, pionera a l’Estat espanyol i segona a Europa, reconeix l’arquitectura com una activitat d’interès públic i fomenta la qualitat arquitectònica dels edificis, la urbanització dels espais públics i el planejament. També obliga a les administracions públiques a impulsar-la, divulgar-la i seguir criteris qualitatius en la contractació.

El text estableix directrius d’actuació per a les administracions públiques, com és fomentar l’ensenyament de l’arquitectura i els seus valors en els centres educatius catalans; posar en valor i promoure el coneixement i el paper de l’arquitectura en el benestar de les persones; i impulsar la visibilitat de l’arquitectura a través de mecanismes com ara el Premi Catalunya o el Consell de Qualitat Arquitectònica.

També estableix mesures concretes com, per exemple, que es defineixin els valors orientatius per als honoraris professionals, que les licitacions públiques facilitin la participació dels joves i que aquestes es facin pel procediment de concurs de projectes amb intervenció de jurat a dues voltes, definint la composició adequada de jurats i garantint la transparència i publicitat.

Finalment, la llei també deixa obert el camí al desplegament posterior de normativa que vagi desenvolupant el mateix principi.

Estic convençut que la llei és un instrument cabdal per situar en la consciència col·lectiva el valor que té l’arquitectura en el benestar de les persones, consolidar-la com una política pública i desplegar mesures per afavorir-ho. Ha estat un projecte col·lectiu, de més de quatre anys, impulsat, redactat i finalment aprovat al Parlament gràcies a la convicció, l’esforç, comprensió, suport i complicitat de moltes persones i institucions als quals voldria transmetre el meu sincer agraïment.

Però l’objectiu final no és la llei, sinó construir un país on l’arquitectura sigui un valor compartit, amb les condicions adequades per oferir la màxima aportació a la qualitat de vida de tots els ciutadans. En aquest sentit, caldrà que tots seguim perseverant per fer que aquest instrument fructifiqui i ens permeti continuar avançant.

Rep una cordial salutació amb l’alegria d’haver assolit aquesta fita, la consciència de la difícil situació en la qual encara ens trobem els arquitectes i el compromís de seguir treballant conjuntament per millorar-ho.


Lluís Comerón
Degà



Versió per a imprimirPDF version