Mor el nostre company Enric Tous als 92 anys

Imatge: 
© Autor: Oriol Maspons © Fons Fotogràfic O. Maspons / Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)

El passat 3 de maig va morir el nostre company Enric Tous a l'edat de 92 anys.

Tous va desenvolupar el gruix de la seva carrera professional associat amb Josep Maria Fargas, des de 1954 fins a 1992. Junts van desenvolupar una arquitectura seguidora del Moviment Modern més ortodox i cartesià, produint tot tipus d’edificis amb estructures netes, agosarades, edificis sistemàtics, construïts industrialment, amb predomini dels murs-cortina i altres elements i materials poc usuals a l’arquitectura catalana de l’època.

Tous i Fargas van construir per a corporacions, bancs i indústries als eixos comercials més importants de la ciutat de Barcelona: passeig de Gràcia, carrer de Balmes, avinguda Diagonal. La seva firma ens ha llegat l’edifici Banca Catalana (amb els seus prefabricats en façana a base de paraboloides hiperbòlics) al passeig de Gràcia, el Banco Industrial de Bilbao o la seu principal de Banca Catalana, ambós a la Diagonal (actual Editorial Planeta). Seves són obres menys conegudes com les fàbriques Dallant, KAS o Spar o l’església parroquial de Santa Maria Magdalena a Viladecans; i és que l’equip és autor d’una extensa obra que abasta pràcticament totes les tipologies i escales existents, del disseny industrial a l’urbanisme.

Enric Tous va ocupar-se també del disseny de la planta de deganat (6a planta) del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (1961), disseny que es manté íntegre. La vinculació de l’estudi amb el COAC es va mantenir, i el seu soci Josep Maria Fargas va ser degà de la institució entre 1970 i 1972.

El pensament d’Enric Tous va ser recollit al llibre “L’arquitectura i la vida: sobre Gaudí i altres escrits”, publicat el 2015. La seva lectura pot servir com a homenatge.

Descansi en pau. 

5/05/2017
Tornar