Propers Actes

Assumpció Puig i Hors i Antonio Sagnier

La Biblioteca rep la donació del Tractat Villalpando

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)

Antonio Sagnier ha donat al COAC una edició sencera d'‘Ezechielem Explanationes’ de Jerónimo de Prado i Juan Bautista Villalpando, una de les obres sobre arquitectura més importants de la història. Es tracta d'una donació altruista que Sagnier ha volgut fer en honor i record del seu avi, l’arquitecte Enric Sagnier i que, a més a més, contribueix a ampliar el patrimoni de la Biblioteca del COAC.

La degana del COAC, Assumpció Puig, i Antonio Sagnier, van formalitzar el passat 10 de juliol, la donació de l'obra, que consta d'un llibre format per tres volums sobre el primer Temple de Salomó que Juan Bautista Villalpando va escriure juntament amb l’escripturari jesuïta Jerónimo de Prado. Impresa a Roma entre els anys 1595 i 1606, l’obra recull una col·lecció de gravats que constitueixen una reproducció literària i visual del Temple de Salomó, considerat el Primer Temple i construït segons la revelació divina, 

El temple va ser destruït el  586 aC i Juan Bautista Villalpando va elaborar el ‘Tractat d'Arquitectura’ a partir de les visions d’Ezequiel, que descriuen amb tot detall les característiques i arquitectura de l’obra. La fidelitat, la lògica, la precisió i la tècnica amb què es van elaborar els volums van fer que l’obra esdevingués una autèntica referència bibliogràfica arquitectònica de l’època i que va acabar influint en l’arquitectura pública i religiosa fins al segle XIX.

L'únic exemplar sencer de Catalunya
La Biblioteca del COAC es converteix així en la segona biblioteca de Catalunya que té un exemplar sencer d''Ezechielem Explanationes'. Amb aquesta adquisició, el fons bibliogràfic de la Biblioteca del COAC millora la important col·lecció d’Antiquària, que ja compta amb 500 volums anteriors al 1800 i entre els quals hi ha la primera edició il·lustrada de Vitruvi (1511) o la primera edició dels quatre llibres d’Arquitectura d’Andrea Palladio (1570).

Els llibres estan a la disposició dels col·legiats a la Biblioteca del COAC. 

Donació de quatre plànols d’Enric Sagnier
Antonio Sagnier també ha fet donació a l'Arxiu Històric del COAC de quatre plànols d’un edifici que Enric Sagnier va construir al carrer Princesa. D’aquesta manera, l’Arxiu Històric incorpora material d’aquest arquitecte, del qual se’n conserven escassos documents.

11/07/2019
Tornar