Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
Imatge: 
© Landlag

L’escala del cràter Saxhóll guanya el Premi Internacional de Paisatge Rosa Barba

La intervenció duta a terme al volcà Saxhóll (Islàndia) per revertir els efectes dels visitants que diàriament pugen al cràter, obra de l’estudi Landlag ehf i l’arquitecte Þráinn Hauksson, ha estat guardonat amb el 10è Premi Internacional de Paisatge Rosa Barba. El jurat també ha reconegut amb una menció el projecte del Parc lineal per al ferrocarril de Cuernavaca. El premi s’ha lliurat el divendres 28 de setembre en un acte celebrat al Petit Palau del Palau de la Música. 

Reduir el desgast causat pels visitants
El volcà Saxhóll, de 45 metres d'alçada, s'aixeca dels camps de lava coberta de molsa al Parc Nacional Snæfellsjökull a la península de Snæfellsnes, a l'oest d'Islàndia. El turó és un objectiu popular amb vistes excel·lents de lava sense fi, l'oceà Atlàntic a la llunyania i la pintoresca glacera de Snæfellsjökull. La pujada al cim es recompensa també amb l'oportunitat de mirar cap al seu cràter. A mode d’anècdota, el cràter es coneix com l’indret en el qual Jules Verne va imaginar l’entrada al centre de la terra.

El passeig fins al cim de Saxhóll segueix un camí format al llarg del temps pels visitants que hi accedien. L’augment de visitants dels últims anys va començar a notar-se: els vessants i els materials de les muntanyes començaven a deformar-se i el camí cap a dalt ja es dividia en camins paral·lels i deformats. Per aquest motiu, el 2014 es va decidir intervenir per evitar un major dany al paisatge.

L’escala al cel i l’infern
L’equip format per Landlag ehf i l’arquitecte Þráinn Hauksson van dissenyar una escala d’acer negre que seguís l’antic camí. L’escala es dibuixa en dues corbes que conflueixen a mig camí en un petit indret amb un banc on els visitants poden descansar en el seu ascens pels 396 esglaons. La longitud total del camí és de 160 metres i l’amplada d’1,5 metres, suficient perquè dues persones es trobin o caminin una al costat de l’altra.

El projecte va finalitzar l’any 2016, i ràpidament l'acer negre es va anar oxidant per barrejar-se amb els tons vermells del cràter volcànic i la vegetació àrtica/alpina. El resultat és la bona acollida que ha tingut per part dels visitants, que sovint anomenen el camí a les xarxes com “l’escala taronja” o “l’escala al cel”. L’equip d’arquitectes, basant-se en la denominació metafòrica que tenen els cràters com a porta d’entrada a les flames ardents de l’infern, va decidir anomenar el projecte com “L’escala al cel i l’infern”.

Aquest projecte ja va ser seleccionat per a tres premis el 2017: el Premi Nordic Architecture Fair a Gothenfurt, els Premis Island Design Awards i els Premis Culturals DV Reykjavík a Islàndia.

Premi Internacional de Paisatge Rosa Barba
En el marc de la Biennal Internacional de Paisatge, organitzada pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i la Universitat Politècnica de Catalunya, es concedeix el prestigiós Premi Internacional Rosa Barba, que distingeix els millors projectes de paisatge realitzats arreu del món. El Premi, amb una dotació econòmica de 15.000 euros, compta amb el suport de la Fundació Banc de Sabadell. En aquesta desena edició s’han rebut 232 projectes.

El Jurat d’aquesta edició l’han integrat Gary R. Hilderbrand, professor d’Arquitectura del Paisatge a Harvard; Walter Hood, professor i antic director d’Arquitectura del Paisatge a la Universitat de Califòrnia; Kathryn Moore, presidenta de la International Federation of Landscape Archiects (IFLA) i catedràtica de paisatge a la Universitat de Birmingham City University, UK; Teresa Moller, arquitecta paisatgista, i Michael Jakob, Professor a HEPIA i a HEAD a Ginebra.


Més informació a la pàgina web de la Biennal Internacional de Paisatge

28/09/2018
Tornar