Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

El projecte BODEGA, Premi Fundació Banc Sabadell a la Innovació en Arquitectura

Imatge: 
© BODEGA. Premi Fundació Banc Sabadell
El Premi Fundació Banc Sabadell a la Innovació en Arquitectura, convocat en el marc de la Mostra d'Arquitectura Internacional, ha estat atorgat al projecte BODEGA, dirigit i coordinat per Edouard Cabay, Carles Sala i Relja Ferusic. Els tres arquitectes, formats a l'ETSAB i l'Architectural Association de Londres, desenvolupen la seva pràctica professional a Barcelona, en els despatxos respectius: SALA FERUSIC i APPAREIL.

Amb el Premi, el Jurat vol reconèixer l'esforç de tots els professionals implicats en aquest projecte d'investigació, basat en relacionar les necessitats del món del vi a Catalunya amb les possibilitats que ofereix l'arquitectura contemporània.

L'arquitectura aplicada a l'enologia
El canvi climàtic que estem patint a nivell global afecta també l'enologia, de forma que els mètodes de producció de vi estan evolucionant ràpidament. Els materials que històricament han estat presents en l'elaboració del vi —ceràmica, fusta, vidre...— han perdut presència al llarg del temps.

En aquest sentit, el projecte BODEGA posa al servei dels enòlegs el coneixement tecnològic i científic de l'arquitectura per recuperar aquests materials però des d'una nova perspectiva: la que aporten els nous coneixements científics.

Treball conjunt d'universitats, institucions, professionals i estudiants
El projecte es va iniciar a Barcelona fa tres anys, amb la col·laboració del món acadèmic internacional. Sota el programa AAVS de l'AA School of Architecture de Londres, el projecte ha permès posar a treballar conjuntament universitats catalanes i estrangeres, incloent escoles d'arquitectura i d'altres disciplines.

D'aquesta manera, col·laboren en el projecte l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona de la UPC, la Facultat d'Enologia de la URV, la Facultat de Física de la UB, l'Architectural Association de Londres, la University of Pennsylvania i la University of Melbourne. 

A més, el projecte té el suport d'institucions culturals com el FAD i el MACBA, d'empreses del sector vinícola com Bodegas Torres, Codorniu o Llopart, i de companyies multinacionals com Roca, Cricursa, Escofet, BASF o DuPont.

En global, més d'un centenar d'arquitectes, estudiants d'arquitectura i altres professionals de més de 15 països diferents han participat en la recerca. Entre ells, hi han col·laborat arquitectes com Jaime Coll, Peter Cook, Vicente Guallart, Josep Miàs, Joan Roig, Enric Ruiz-Geli, Rosa Rull i Benedetta Tagliabue.

Fases del projecte
La investigació abasta aspectes com el paisatge de la vinya, el celler i el seu context rural, els passos del procés d'elaboració del vi (collita, fermentació, criança, coupage i envelliment), el disseny dels espais de producció, i els espais per al tast de vins.

La propera fase del projecte és construir un espai de tast, que es situarà a la Finca Mas Rodó, al Penedès, i consistirà en una estructura de fusta amb una pell activa de vidre i Corian, desenvolupada expressament per Cricursa i DuPont.

Està previst que la construcció s’iniciï el mes de setembre amb un taller internacional per a estudiants d'arquitectura, els quals, a partir de maquetes i prototips, plantejaran, detallaran i acoblaran l'estructura. D'altra banda, a més llarg termini, està previst construir un celler urbà a la ciutat de Barcelona.

Lliurament del Premi
El dijous 20 d'abril a les 16.30 h tindrà lloc a la Sala d'Actes del COAC l'acte de presentació del veredicte de la 2a Mostra d'Arquitectura Internacional, durant el qual es lliurarà el Premi Fundació Banc Sabadell a la Innovació en Arquitectura.


18/04/2017
Tornar