L’Arxiu Històric completa el fons MBM amb l’arribada de maquetes i documentació projectual i fotogràfica

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)
L’Arxiu Històric del COAC ha rebut aquesta setmana la segona part del fons MBM provinent del despatx dels prestigiosos arquitectes catalans Josep Martorell, Oriol Bohigas i David Mackay. Aquesta segona donació suposa la incorporació a l’Arxiu de documentació projectual, fotogràfic i maquetes que se sumen a tots els arxius que els arquitectes ja van entregar el 2012.


Malgrat Martorell, Bohigas i Mackay van dedicar molts esforços a classificar i ordenar la informació relativa als 1.200 projectes que van dur a terme plegats, l’Arxiu Històric haurà de catalogar tota la documentació que adquireix amb aquesta segona entrega.

Maquetes, documentació i imatges

Una documentació que inclou una vintena de maquetes, 20.000 fotografies o 80 cintes de vídeo que permetran veure la metodologia i l’evolució dels seus projectes. Així mateix, també hi ha desenes de carpetes i calaixos amb documentació projectual com ara plànols, cartells, diapositives, dibuixos i correspondència, vinculada a obres com la Vila Olímpica, el Disseny Hub, l’Illa Raval o l’exposició de la Biennal de Venècia de 1976.

A més a més, també s’ha fet una donació amb 4.000 exemplars de revistes que inclouen títols com ‘Arquitectura Viva’, ‘A&V’, ‘2G’, ‘Domus’ o ‘Quaderns’ i un ampli recull amb les aparicions en premsa d’MBM.

MBM, molt més que tres inicials

L’Arxiu Històric del COAC serà l’encarregat de conservar un fons, el d’MBM Arquitectes, que permet explicar una part de la història de l’arquitectura catalana que van escriure els tres arquitectes. La investigació arquitectònica i la capacitat per afrontar grans projectes els va portar a convertir-se en un despatx de referència.

La vida d’MBM comença el 1951 amb l’associació de Martorell i Bohigas i es completa el 1962 amb Mackay. Tots tres desenvolupen projectes com la Vila Olímpica de Barcelona, l’ampliació del Corte Inglés, la casa del Pati, les oficines RBA de la Diagonal, la Mútua Metal·lúrgica o el Museu del Disseny.

L’Arxiu Històric del COAC compta amb més de 2.000.000 de documents de 150 arquitectes diferents, entre els quals destaquen Domènech i Montaner, Clotet i Tusquets, Bonet Castellana, Ribas Piera o Bosch Aymerich.

20/12/2018
Tornar