Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
collage imatges, mapa, revista, ciutat i riu

El component social, la qualitat i la precisió, presents en les obres guanyadores del Premi Europeu d’Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic AADIPA

Imatge: 
© Premi Europeu d'Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic AADIPA
Ahir 15 de juny es va fer pública a la seu del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya la decisió del jurat de la 3a edició del Premi Europeu d’Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic AADIPA, en un acte celebrat en el marc de la III Biennal Internacional d’Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic AADIPA.

L'acte de lliurament de Premis va comptar amb la participació de Jusèp Boya, director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni; Daniel Mòdol, regidor d’Arquitectura, Paisatge Urbà i Patrimoni; Albert Civit, gerent de l’Institut Català del Sòl; i Lluís Comerón, degà del COAC.

El certamen biennal, dirigit per Ramon Calonge, Oriol Cusidó, Marc Manzano i Jordi Portal i organitzat pel COAC i l'AADIPA amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat, ha mantingut en la seva 3a edició un alt índex de participació internacional, sent Espanya, Portugal, França, Itàlia i Bèlgica els països amb més representació.

Els membres del jurat van voler destacar la gran qualitat del conjunt dels treballs presentats i van subratllar la precisió i fidelitat amb què les intervencions aborden la recuperació del patrimoni. D'entre les gairebé 200 propostes presentades, el jurat va decidir atorgar el màxim guardó i el reconeixement de finalistes en cadascuna de les 4 categories a:

· Categoria A. Intervenció en el patrimoni construït:

- Conversió del Convent de les Bernardas, d'Eduardo Souto de Moura (Tavira, Portugal)
- Escola de cuina en antic escorxador, de Sol89 (Cadis, Espanya)
- Recuperació del Palau i jardins de San Telmo per a Seu de la Presidència de la Junta d’Andalusia, de Guillermo Vázquez Consuegra (Sevilla, Espanya)
- Restauració de la Torre del s. XVIII des Pi des Català, de Marià Castellò (Formentera, Espanya)
- Rehabilitació de l’església Santa Maria de Vilanova de la Barca, d'AleaOlea Architecture and Landscape (Lleida, Espanya)
- Conversió de tres estacions de bombament al riu Skjern, de Johansen Skovsted Arkitekter (Skjern, Dinamarca)

Entre els 6 finalistes, el jurat va decidir atorgar el Premi al projecte de conversió del Convent de les Bernardas, de l’arquitecte portuguès Eduardo Souto de Moura. La decisió és fruit de valorar especialment la dificultat d’obtenir una gran qualitat arquitectònica en una promoció privada sense menyscapte de les qualitats arquitectòniques i patrimonials del convent original, transformat en un conjunt residencial d’allotjaments turístics.

Així mateix, el jurat va atorgar una menció especial a la restauració de la Torre d’És Pi Català, a Formentera, de Marià Castellò, per la precisió de la intervenció i per la seva senzillesa i eficàcia. D’aquesta manera el jurat vol reconèixer intervencions patrimonials de menor escala, buscant un equilibri en el premi.

· Categoria B. Espais exteriors:

- Parcel·les de Caramoniña, d’Ábalo Alonso Arquitectos (A Coruña)
- Restauració del sistema de reg a les hortes termals de Caldes de Montbui, de Cíclica + Cavaa (Caldes de Montbui)
- Mirador da Pedra da Rá, de Carlos Seoane (A Coruña)
- Recuperació del Caminito del Rey, de Luis Machuca Santa-Cruz (Màlaga)

El jurat en la categoria B va decidir proclamar guanyador el projecte Parcel·les de Caramoniña, d’Abalo Alonso Arquitectos, una intervenció que posa en valor i preserva un patrimoni social, el paisatge productiu, i que sorgeix de manipular amb mestratge pocs elements, de manera subtil i imbricada, fent possibles nous recorreguts que el permeten actiu i que li atorguen una nova i alhora, antiga identitat.

· Categoria C. Planejament:

- Pla Especial per protegir el patrimoni del casc antic de Sant Andreu del Palomar, de Joan Casadevall Serra (Barcelona, Espanya)
- Cultural Termites, d’Aleksandra Ajzenhamer i Vito Boševski (Zagreb, Croàcia)
- Master Pla de l’Hospital Real, de Javier Gallego Roca (Granada, Espanya)
- Estudi programàtic i urbà per a l’edifici Citröen, de MSA i Wessel de Jonge (Brussel·les, Bèlgica)

El jurat en la categoria C ha valorat com a guanyador el Pla Especial de protecció del poble antic de St. Andreu del Palomar, de Joan Casadevall, destacant la seva aproximació al barri des del vessant històric i social, especialment el seu enfocament, sensible a la demanda veïnal.

En aquesta mateixa categoria, el jurat va considerar que l’Estudi programàtic i urbà per a l’edifici Citröen, de l’equip belga MSA / Wessel de Jonge, mereix una menció especial en afrontar la reutilització del patrimoni industrial i el reconeixement de l’arquitectura moderna, inserint un nou programa que advoca per la mescla d’usos i intervencions que dialoguen amb l’edifici existent.

· Categoria D. Divulgació:

- VerSus: Lliçons del patrimoni vernacle a l’arquitectura sostenible, d’ESG / Escola Superior Gallaecia i Socis. Coordinadora: Mariana Correia (Portugal)
- Glèises en Encurnanclinc de la Vall d’Aran, de Josep Lluís i Ginovart (Vall d’Aran)
- Una Estratègia de Difusió. Nou Museu del Submarí “Peral”, de José Manuel Chacón Bulnes, Juan Ignacio Chacón Bulnes i Diego Quevedo Carmona (Cartagena)
- Divulgació de la Casa Museu Amatller als visitants, de Fundació Privada Institut Amatller d’Art Hispànic (Barcelona)

El projecte guanyador és VerSus: Lliçons del patrimoni vernacle a l’arquitectura sostenible, coordinat per Mariana Correia (Portugal), el qual el jurat ha considerat que conjuga estudi científic amb reivindicació pràctica de maneres constructives que, sense deixar de ser tradicionals i “patrimoni”, són veritablement sostenibles i contemporànies.

15/06/2017
Tornar