Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

José Antonio Martínez Lapeña i Elies Torres reben el RIBA International Fellowship

Imatge: 
José Antonio Martínez Lapeña i Elías Torres

El passat 1 de febrer els arquitectes col·legiats José Antonio Martínez Lapeña i Elies Torres van rebre el RIBA International Fellowship, el reconeixement del Royal Institute of British Architects (RIBA) per a arquitectes no britànics.

Uns altres vuit arquitectes d’àmbit internacional van rebre aquesta distinció de l'entitat britànica: Kees Christiaanse, Mario Cucinella, Bjarke Ingels, Rick Joy, Brian MacKay-Lyons, Peter Märkli i Peter Stutchbury. Enguany, la guardonada amb la Royal Gold Medal for Architecture va ser l’arquitecta Zaha Hadid.

La nominació de Martínez Lapeña i Torres va venir per part de John Tuomey, guardonat amb la Royal Gold Medal l’any anterior i membre del jurat d’aquesta edició. Seguidament reproduim les paraules amb què va acompanyar els motius de la seva proposta.


‘La societat formada pels arquitectes espanyols José Antonio Martínez Lapeña i Elías Torres s’estén per gairebé mig segle. Treballen de la manera en què funcionen les societats més reexides: com un equilibri d’oposats. Elías és el remolí enèrgic i alegre, mentre que José Antonio és el centre tranquil, el que manté les coses unides, proporcionant l’ancoratge necessari per a la pràctica professional. El treball de Martínez Lapeña i Torres té una sensibilitat especial en el seu nucli, que el manté separat dels capricis canviants resultants de les modes.

L’arquitectura dElías i José Antonio és infinitament diversa. Dibuixen un tall diagonal i sorprenent en un turó en el qual encaixen una escala de formigó, un passatge públic que connecta les parts superior i inferior de la ciutat de Toledo. Realitzen una placa fotovoltaica gegant que converteixen en un lloc de reunió que remata el passeig litoral de la platja de Barcelona. També han projectat una estructura penjada de les velles murades de Palma de Mallorca, que converteix l’espai en una plaça cívica on es conviu entre el sol i l’ombra. I han dissenyat precioses cases i elegants conjunts d’habitatges.

La llista específica de projectes que aquest equip d’arquitectes dirigits per Elías i José Antonio ha dut a terme, tant públics com privats, és enorme, i molts d’ells han estat guardonats amb els premis FAD d’Arquitectura. Està el Jardí de Vil·la Cecília a Barcelona; l’Hospital de Mora d’Ebre a Tarragona; el Complex d’Habitatges de la Vila Olímpica de Barcelona; l’Escala Mecànica La Granja a Toledo; la restauració del Passeig de Ronda a les Muralles de la Ciutat de Palma de Mallorca; i la sensible restauració del Parc Güell de Gaudí a Barcelona. Un altre dels seus projectes més destacats va ser l’annex del Museu Kumamoto al Japó, pel qual van rebre el Premi Belca a Tòquio l'any 1995. L’Esplanada del Fòrum de Barcelona, amb aquesta planta d’energia fotovoltaica, va guanyar el Premi Especial de la Biennal Internacional d’Arquitectura de Venècia 2004. Però treballen amb la mateixa eficàcia en la petita escala: serveixin com a testimoni les marquesines d’autobús Pal·li a Barcelona; el fanal Lampelunas, que sembla un arbre il·luminat; i la jardinera Plaza.

José Antonio Martínez Lapeña i Elías Torres són arquitectes nats, saben com trobar el forat, com descobrir noves formes de veure la vida en projectes inversemblants, i produeixen noves possibilitats en situacions on d’altres no les haurien vist. Ells són lectors profundament cultivats de l’arquitectura, exploradors amants de les noves idees en l’espai arquitectònic, inconformistes que treballen per la continuïtat d’una cultura de l’arquitectura de la ciutat.’


Consultar notícia al web del RIBA

10/02/2016
Tornar