Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

Frankfurt, la petita Manhattan europea

© Cc0 / Pixabay

Frankfurt am Main és l'única ciutat d'Alemanya amb un “skyline” compost per gratacels i edificis de gran altura. Més de trenta edificis superen una altura de 100 metres, incloent 14 dels 15 gratacels que hi ha a Alemanya. Aquests últims entren en la categoria de gratacels alts en superar l'altura de 150 m.

Un dels aspectes que ha portat a Frankfurt a caracteritzar-se per aquesta aglomeració d'edificis alts va ser sens dubte l'alt grau de destrucció que va sofrir la ciutat arran dels bombardejos de la II Guerra Mundial. Atès que en els primers anys s'especulava amb la possibilitat que fos Frankfurt i no Bonn, la capital de la part americana d'Alemanya, va haver-hi bastants inversors que es van interessar per desenvolupar projectes aquí. Al contrari que altres ciutats menys destruïdes, on es va intentar recuperar l'aspecte previ a la guerra, a Frankfurt va haver-hi més llibertat per experimentar amb noves tipologies en la postguerra, especialment amb edificis alts. Des d'aquest moment i fins a l'actualitat, s'han desenvolupat diferents conceptes urbanístics en els quals es preveia la construcció d'edificis de gran altura. Inicialment aquests plans se cenyien a la part més cèntrica de la ciutat i al districte financer, encara que amb el temps es van anar estenent a altres zones de la ciutat.

Malgrat que es va iniciar amb la construcció d'edificis de certa altura amb el moviment modern, no va ser fins a la construcció de l'Hotel Plaza i de l'edificació de la Dresdner Bank a la fi dels anys 70, quan podem començar a parlar dels primers gratacels de més de 150. m d'altura.

Des del 1998 existeix un pla general de gratacels “Hochhausrahmenplan “en el qual es defineixen com i on s'havien de construir els gratacels a la ciutat. Aquest pla, que s'ha anat adaptant al desenvolupament urbanístic i immobiliari de Frankfurt, preveia en la seva última revisió de 2008 vint-i-sis nous projectes per a un total de divuit emplaçaments, dotze dels quals eren edificis de més de 100 metres d'altura. Des dels inicis, es va potenciar la idea de construir edificis emblemàtics en el nucli financer i a la zona del recinte firal. El pla preveu a més diferents emplaçaments en altres llocs de la ciutat, incloent edificis residencials de gran altura a la zona nord de la ciutat o gratacels a la zona de l'estació central de tren (Hauptbanhof). Gairebé tots els projectes previstos en el Masterplan van ser reduïts en altura quan aquest va haver de ser aprovat definitivament pels òrgans municipals.

Entre els gratacels que s'han construït fins avui a Frankfurt cal destacar la torre de la Commerzbank, un gratacel de 65 plantes signat per Norman Foster que es va inaugurar en 1998. L'edifici té una planta triangular ovalada i es caracteritza per incorporar zones enjardinades de diverses plantes d'altura que s'intercalen a les tres façanes i per ser un dels primers edificis a incorporar aspectes bioclimàtics en el seu disseny. Amb 259 metres és l'edifici més alt d'Alemanya i fins l'any 2003 va ser l'edifici més alt d'Europa. Li segueix de prop el Messeturm, amb 256 metres d'altura i 55 plantes, obra de l'arquitecte Helmut Jahn i finalitzat el1990.

Més recentment, al març de 2015 es va inaugurar la nova seu del Banc Central Europeu (BCE). L'edifici de 185 metres és obra del despatx austríac Coop Himmelblau i és un dels pocs edificis d’aquesta envergadura amb activitat exclusivament financera fora de l'anomenat Bankenviertel, el nucli financer de Frankfurt. L'obra consta de dues torres bessones poligonals projectades per albergar a 2.900 empleats.

Un esment a part mereix l’Europaturm, una torre de comunicacions que amb 337,5 metres és la segona construcció -que no edifici- més alta d’Alemanya.

Així doncs, Frankfurt està disposada a seguir a l'avantguarda dels edificis d'altura. Com a prova d'això tenim la construcció de l'edifici d'habitatges “Grand Tower”, a l’Europaviertel, que quan s'inauguri previsiblement el 2019 serà, amb els seus 172 metres, l'edifici residencial més alt d'Alemanya. I així fins a una vintena de nous edificis de gran altura són els que s’afegiran en els propers cinc anys a l`Skyline de Frankfurt.

I és que els preus del sòl de Frankfurt són dels més cars d'Alemanya, la qual cosa fa especialment atractius els projectes que espremen l'edificabilitat fins al límit. No obstant això no tot són facilitats als edificis de gran altura. L'incendi de la torre d'apartaments Grenfeld a Londres ha encès totes les alarmes en el que a protecció contra incendis es refereix. Tant és així que el govern ha ordenat la revisió de tots els edificis d'altura residencials de Hessen i un control estricte sobre els materials de revestiment permesos.

No és d'estranyar que Frankfurt es distanciï notablement d'altres ciutats alemanyes per l'eclèctic paisatge urbà que la caracteritza. I és que al costat dels citats gratacels conviuen algunes esglésies i edificis històrics que es van recuperar al centre de la ciutat. Aquesta característica unida a la bona integració del riu Main a la ciutat converteixen a Frankfurt en una ciutat atípica per a Alemanya i amb un caràcter més aviat propi d'una metròpolis com Nova York, cosa que es reflecteix amb l'apel·latiu “Mainhattan”, irònicament utilitzat a la regió en al·lusió al riu Main i a la semblança amb Manhattan.

Carlos Vidal, arquitecte. Corresponsal del COAC a Frankfurt, Alemanya. Setembre 2017.

http://www.frankfurt.de

http://www.fnp.de

http://www.wikipedia.de

Foto: https://pixabay.com/es/frankfurt-alemania-panorama-ciudad-1804481/

Versió per a imprimirPDF version

Tornar