Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
La futura Llei catalana d’arquitectura segueix endavant

La futura Llei catalana d’arquitectura segueix endavant

Imatge: 
© Jordi Pareto / Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va explicar en el transcurs de l’acte “Arquitectes catalans al món”, celebrat al COAC a finals de febrer, la voluntat d’acabar l’actual legislatura deixant aprovat el Projecte de llei.

El text de l’actual avantprojecte de Llei és consultable al web del Departament de Territori i Sostenibilitat, i es preveu que sigui el proper mes de juny quan el Govern l’acabi aprovant, iniciant-se aleshores la seva tramitació parlamentària.

El degà del COAC, Lluís Comerón, ha enviat un comunicat als col·legiats per explicar els punts més destacats, tant de l’elaboració com del contingut, de l’Avantprojecte.


Carta del degà als col·legiats

En els darrers anys la Unió Europea ha anat elaborant directives i resolucions que posen en valor l’aportació que fa l’arquitectura en els entorns urbans i rurals, reconeixent-li un paper important en les polítiques públiques. D’acord amb això, s’ha recomanat als estats membres el foment de la qualitat arquitectònica mitjançant la promoció dels seus valors entre la ciutadania i l’adopció de polítiques exemplars de construcció pública.

A l’Estat espanyol, fins ara, aquestes directrius europees no han estat transposades de forma específica. En aquest context, l’any 2013 el Govern de la Generalitat, amb el ferm recolzament del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i l’impuls del Col·legi d’Arquitectes, va decidir iniciar el procés de redacció de la futura Llei d’arquitectura. Tant en els mesos previs a la decisió com posteriorment el nostre Col·legi ha treballat al costat de la Conselleria per tal de sumar esforços en aquest objectiu comú.

L’aprovació de la iniciativa legislativa va suposar la creació d’un grup de treball —que compta amb dos representants del COAC— amb la tasca principal d’elaborar un primer redactat de la Llei, que ara ja ha arribat a informació pública.

L’objecte de la futura Llei és establir mesures de foment i d’impuls de l’arquitectura com a bé d’interès públic i promoure la qualitat arquitectònica de les edificacions, els espais públics i la planificació. De les seves finalitats principals són d’especial rellevància el foment, la promoció i l’ensenyament dels valors col·lectius i individuals de l’arquitectura i l’urbanisme entre els ciutadans, i la seva incidència sobre les condicions de vida; així com l’establiment de mecanismes en la contractació administrativa que reforcin la valoració de la qualitat durant tot el procés de creació arquitectònica.

El text conté mesures molt importants i necessàries, que el nostre Col·legi ha insistit en contemplar, com ara l’elaboració de continguts formatius sobre arquitectura en l’ensenyament escolar i universitari; la creació de nous criteris i continguts tècnics per a la gestió i contractació administratives; o bé l’establiment de valors de referència per calcular el preu de les licitacions dels contractes públics.

El conseller Santi Vila, en un acte celebrat al COAC fa pocs dies, expressava la voluntat d’acabar l’actual legislatura deixant aprovat el Projecte de llei. Per part nostra confiem en què així sigui, i en què el contingut de la Llei catalana d’arquitectura respongui a les necessitats de la societat, de l’arquitectura i dels arquitectes del present i del futur. No dubteu en fer-nos arribar els vostres comentaris i reflexions perquè les puguem tenir en compte.

Lluís Comerón
Degà


Consulteu:
Avantprojecte de Llei
Memòria general
Memòria d’impacte




2/03/2015
Tornar