Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
Premis del Patrimoni Europeu / Premis Europa Nostra

Dos projectes catalans, guardonats als Premis del Patrimoni Europeu 2021

Imatge: 
© Premis del Patrimoni Europeu / Premis Europa Nostra
La Comissió Europea i Europa Nostra han anunciat els projectes guanyadors dels European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2021, els premis de la Unió Europea al patrimoni cultural, finançats pel programa Creative Europe. Entre els 24 projectes guardonats, hi trobem dos projectes catalans, ambdós en la categoria de Conservació: la rehabilitació de la Torre de les Aigües del Besòs i la rehabilitació del Mas de Burot.

Els guanyadors han estat anunciats en un esdeveniment online que ha comptat amb la participació de Mariya Gabriel, comissària europea d'Innovació, Investigació, Cultura, Educació i Juventut, i Hermann Parzinger, president d'Europa Nostra. Durant l'acte, s'ha obert la votació en línia per al Premi del Públic, que serà anunciat aquesta tardor a Venècia, en la cerimònia de lliurament dels premis.

Torre de les Aigües del Besòs
El projecte de recuperació de la Torre de les Aigües, referència del passat industrial de Barcelona, ha estat desenvolupat pels arquitectes Antoni Vilanova i Eduard Simó, l’arquitecte tècnic Joan Olona i la geògrafa i historiadora Mercè Tatjer, amb el suport del MUHBA, el MACBA, la Fundació AGBAR i l'Ajuntament de Barcelona, entre d'altres.

Completada l'any 1882, la Torre va ser construïda per subministrar aigua potable als ciutadans de Barcelona. El 1888 es va integrar al complex siderúrgic de Can Girona, més tard conegut com a MACOSA. Després del tancament de l'empresa, el 1993, el complex va ser abandonat. Davant l’estat de decadència i degradació de la Torre de les Aigües i la Casa de Vàlvules annexa, es van començar a analitzar propostes viables per a la seva recuperació i dignificació. Finalment, l’any 2019 es va materialitzar la totalitat del projecte.

Mas de Burot
La restauració del Mas de Burot, un edifici rural tradicional ubicat al Parc Natural dels Ports, s'ha basat en tècniques tradicionals de bioconstrucció, i subratlla el valor de l’arquitectura tradicional en aquesta zona. El projecte de restauració, impulsat i finançat per l'Ajuntament d'Horta de Sant Joan, ha estat desenvolupat per l'arquitecte Òscar Benet, d'Àrea55 Arquitectura, i en la direcció de l'obra també hi ha participat l'arquitecte tècnic Daniel Esteve. 

Del 2004 al 2015, el Parc Natural dels Ports va realitzar un inventari i estudi de l’arquitectura rural tradicional al parc. El 2016 es va publicar un manual de bones pràctiques per dirigir intervencions en el patrimoni arquitectònic rural, i la masia Mas de Burot va ser seleccionada per restaurar-la i convertir-la en un recurs per al turisme sostenible.

Per a més informació, visiteu el web dels premis.

 
25/05/2021
Tornar