Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
LLUIS DOMENECH I MONTANER
PRESENTACIÓPROGRAMAINSCRIPCIONSVÍDEOSVISITESPUBLICACIÓ

Lluís Domènech i Montaner (1849-1923) constitueix, en si mateix i en el conjunt de la seva obra, un dels exemples més paradigmàtics de l’esperit culte, progressista i creatiu del tombant de segle. La seva personalitat es projecta amb provat èxit dins una versió transversal de participació social en diversos àmbits: cultura, política, docència i sobretot arquitectura, veritable epicentre de la seva vida pública.

Domènech crea al voltant d’un nou model estructural – forma, funció i símbol – un innovador repertori ornamental que permet la incorporació dels millors artistes i artesans. El resultat que es presenta a través dels seus projectes arquitectònics mostra una de les arquitectures conceptualment més racionals i decorativament més riques de la història i converteixen en una de les figures destacades del Modernisme. La seva producció arquitectònica abasta des de projectes urbans fins a grans conjunts monumentals i encàrrecs de petita escala. El treball al seu estudi es realitza amb la col·laboració d’un grup consolidat de tècnics, artesans i industrials, que actuen com a fil conductor dels seus treballs a la recerca de l’obra d’art total.

Però tot i aquesta obra arquitectònica i intel·lectual d’altíssim nivell, després de la seva mort l’any 1923 durant la dictadura de Primo de Rivera, la seva empremta es va anar esvaint. No és fins als anys 60 quan un grup d’arquitectes va començar a reivindicar les singularitats de la seva arquitectura, a la vegada que el moviment modernista en general.

L’any 2023 es commemoren els 100 anys de la seva mort. Aquest curset no vol intentar abarcar tota la vastíssima producció arquitectònica i intel·lectual de Domènech i Montaner, sinó concentrar-se i aprofundir en la vessant arquitectònica de la seva obra dins de la multiplicitat d’actes previstos durant l’any commemoratiu.

Es vol analitzar l’obra domenequiana com a pa­radigma i figura cabdal del Modernisme català, posant en relleu les connexions i complicitats amb els moviments culturals europeus contemporanis. Es compararan/complementaran les interven­cions en obres de Domènech i Montaner amb les intervencions en el patrimoni arquitectònic d’al­guns dels seus paral·lels europeus.


Els objectius proposats són:

- Difondre i posar en valor l’obra arquitectònica de Domènech i Montaner
- Analitzar els diversos tipus d’intervencions sobre la mateixa al llarg del temps
- Estudiar les diverses casuístiques que condicionen els projectes d’intervenció: canvis d’ús, adapta­cions normatives, estat de conservació, criteris de sostenibilitat, etc...
- Debatre les problemàtiques de la intervenció arquitectònica en edificis d’aquesta cronologia, estudiant les diverses estratègies que es duen a terme a nivell internacional.

 

COMITÈ ORGANITZADOR
Gemma Serch Andreu, arquitecta directora
Clàudia Sanmartí Martínez, arquitecta directora
Lluís Domènech Girbau, Dr. arquitecte

COL·LABORADORS
Bernat Bastardas Llabot, arquitecte

REPRESENTANTS DE LA JUNTA DIRECTIVA
Àlex Gràvalos i Torner, secretari tècnic de l'AADIPA
Marta Urbiola i Domènech, tresorera de l'AADIPA

CONTACTE

Correu electrònic: aadipa45curset@coac.net

Amb el suport de:
    incasol logo     area metropolitana de barcelona   

Amb el patrocini de:

urcotex  eurocatalana  keim  cots i claret  logo roi  saint astier logo  rehabilit  recop  quadri vmzinc
Amb la col·laboració de:
fundació lluis domenech montaner      sant pau recinte modernista         CATEB  santa i cole