Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
La Llei de l'Arquitectura entra en vigor a l'agost

La Llei de l'Arquitectura entra en vigor a l'agost

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)
El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya ha publicat avui, 13 de juliol, el text de la Llei de l'Arquitectura, la qual entrarà en vigor el proper 2 d'agost.

El Parlament de Catalunya va aprovar la llei el passat 28 de juny amb 98 vots a favor (Junts pel Sí, Catalunya Sí Que Es Pot, Partit dels Socialistes i Partit Popular), 9 en contra (CUP) i 25 abstencions (Ciutadans). Concloïa així un procés iniciat fa quatre anys pel Departament de Territori i Sostenibilitat amb l'impuls del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya i la col·laboració de diferents entitats, institucions, escoles d'arquitectura i arquitectes a títol individual.

La llei aprovada posa en valor l'interès públic de l'arquitectura i té per objectiu principal restablir el seu valor social i la tasca dels arquitectes per tal de millorar el benestar de les persones. Es materialitza així en forma de llei una de les prioritats que té el Col·legi des de fa anys i que ha concretat amb diverses accions com la campanya "Sí a l'Arquitectura!" o el Congrés d'Arquitectura 2016, entre d'altres.

El degà del Col·legi d'Arquitectes, Lluís Comerón, es mostra convençut que "la llei ajudarà a què l'arquitectura pugui generar unes condicions de vida i entorns més òptims, millorant també les condicions laborals dels professionals que hi participen".

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, qualifica la nova normativa com una llei "de consens, pionera, inclusiva, modernitzadora i estructural". En aquest sentit, Rull assegura que "la llei aborda totes les vessants i totes les professions que intervenen en el procés de creació arquitectònica".

Punts clau de la Llei

La nova llei conté mesures que per al COAC són essencials, com ara l’elaboració de continguts formatius sobre arquitectura en l’ensenyament; la creació de nous criteris i continguts tècnics per a la gestió i contractació administratives i, en l’àmbit de la contractació pública, la preeminència dels criteris de valoració de la qualitat arquitectònica per sobre dels econòmics i l’establiment de valors orientatius de referència per calcular el preu de les licitacions dels contractes públics.

· Consulteu en detall els punts clau de la Llei


Quatre anys de treball intens

La Llei té el seu origen fa quatre anys, quan el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, amb el recolzament del COAC, va decidir iniciar el procés de redacció de la futura Llei.

Durant aquest temps, s’ha comptat amb el consens de la majoria d’institucions vinculades: totes les escoles d’arquitectura catalanes, Arquinfad, Arquitectes per l’Arquitectura... entre les principals, a més de col·legis professionals.

· Consulteu en detall la cronologia


Una llei a l'alçada d'Europa
La nova legislació segueix les diverses resolucions i recomanacions de la Unió Europea que aconsellen fomentar la qualitat arquitectònica i destacar el valor afegit que aporta el sector, tant des del vessant econòmic com cultural. 

En aquest sentit, la Llei de l'Arquitectura és el primer text legislatiu de l'Estat d'aquest tipus i el segon d'Europa, després de la llei que va aprovar França l'any 2016.


TEXT DE LA LLEI
· Consulteu el text complet de la Llei, publicat al DOGC


IMPACTE EN PREMSA

· Diari Ara: El Parlament aprova la llei de l'arquitectura
· La Vanguardia: El Parlament aprueba la ley de arquitectura
· La Vanguardia: El COAC destaca que la nova llei d'arquitectura 
estableix el "fonament per al benestar i la cohesió socials"
· Vilaweb: El Parlament aprova la llei de l'arquitectura
· Vilaweb: El COAC destaca que la nova llei d’arquitectura estableix el
“fonament per al benestar i la cohesió socials”

· Govern.cat: El Parlament aprova la llei de l'arquitectura

28/06/2017
Tornar