Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

L’Arxiu Jvjol completa amb les obres tarragonines la donació a l’Arxiu Històric del COAC

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)
El fons de l’arquitecte Josep Maria Jujol ja forma part de l’Arxiu Històric del COAC en la seva totalitat. Josep Maria Jujol i Gibert, representant de l’Arxiu Jvjol, i Guim Costa, degà del COAC, han signat aquest 1 de desembre un conveni mitjançant el qual s’ha fet donació de tota la documentació vinculada a l’obra que Josep Maria Jujol té al Camp de Tarragona, la seva terra natal.  

És la part del fons de l’arquitecte modernista que faltava per donar a l’Arxiu Històric. A finals dels anys 90 es va fer un primer dipòsit de material, corresponent a les obres que Jujol tenia a les comarques de Barcelona i que ja es va convertir en donació el 2017.  

L’arribada de la documentació que l’Arxiu Jvjol encara conservava a la casa d’Els Pallaresos, vinculada a l’obra de Jujol al Camp de Tarragona, és una prova de la bona relació i entesa que l’Arxiu Jvjol i el COAC han mantingut al llarg del temps, així com de la sensibilitat i aposta que la casa dels arquitectes fa per la cultura.

Ambdues institucions han procurat mantenir i conservar l’arxiu de Josep Maria Jujol. Els fills de l’arquitecte, Teresa, Thecla i Josep Maria, han mantingut la unitat de l’arxiu Jvjol i han procurat per la conservació de les peces que el composen durant molts anys. Ara, el COAC iniciarà els treballs de classificació i descripció del material d’acord amb els principis i les tècniques arxivístiques adients.  

L’obra excedeix l’àmbit més habitual de la producció arquitectònica, motiu pel qual es farà un tractament singularitzat, amb l’objectiu d’inventariar-lo, catalogar-lo i conservar-lo per poder-ne fer la màxima difusió possible tant en l’àmbit local com en l’internacional. 

El fons Jujol es conservarà a la seu de la Demarcació de Tarragona del COAC, per exprés desig de la família, des d’on serà consultable i accessible per a arquitectes i ciutadania.  

Un arxiu de gran importància 
Amb l’arribada de la documentació del fons Jujol, l’Arxiu Històric incorpora un dels fons més importants i desconeguts de l’arquitectura catalana modernista. Josep Maria Jujol (1879-1949) va ser un important arquitecte, dibuixant i dissenyador del modernisme català i l’arquitectura de la primera meitat del segle XX.   

La seva obra construïda es conserva, principalment, a Sant Joan Despí, on va exercir d’arquitecte municipal, però també a Tarragona i a Barcelona. En aquesta darrera ciutat va treballar de la mà d’Antoni Gaudí i va deixar la seva empremta en les obres més singulars de l’arquitecte com són La Pedrera, la Casa Batlló o el Parc Güell. Jujol també va fer carrera en solitari, amb obres destacades com la Casa Planells, el teatre Metropol o la casa Bofarull, però segueix sent, avui en dia, una figura de l’arquitectura catalana per reivindicar. 

Trobareu més informació al web del Centre Obert
1/12/2022
Tornar