Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
Exposició a la Biennal de Venècia

Catalunya presenta "Seguint el peix" a la Biennal de Venècia

Imatge: 
Following the Fish_Installation views © Flavio Coddou / IRL
Catalunya serà present per tretzena vegada a la Biennal d'Arquitectura de Venècia. Així, del 20 de maig al 26 de novembre es podrà visitar dins els Eventi Collaterali l'exposició Catalonia in Venice_ Following the Fish (Seguint el peix).

Partint de la temàtica d'enguany de la Biennal -'El laboratori del futur,' amb Àfrica com a protagonista- la proposta catalana, comissariada per Daniel Cid, Eva Serrats i Francesc Pla (Leve) i organitzada i produïda per l'Institut Ramon Llull, pretén visibilitzar les realitats africanes a Europa. Amb aquest objectiu, s'han aliat amb el Sindicat Popular de Venedors Ambulants de Barcelona (Top Manta), un moviment social i polític provinent del Senegal.

El projecte gira entorn dels eixos de l'urbanisme, els espais del treball i l'habitatge des de la perspectiva de la diàspora africana a Catalunya. D'aquesta manera, s'aborden els desafiaments de descolonització i descarbonització que impacten a tot el món. Com a resultat, es genera una trobada entre l'arquitectura i la migració africana amb l'objectiu d'identificar arquitectures alternatives a les hegemòniques, instant a pensar la ciutat d'altres maneres.

La proposta "Seguint el peix" convida a repensar l'arquitectura des de la mirada i l’experiència del col·lectiu de manters de Catalunya, posant de manifest la seva capacitat per transformar la seva inestabilitat en una oportunitat per repensar l'espai urbà i lluitar per un urbanisme igualitari.

"Seguint el peix" a Venècia
Els comissaris han dissenyat una proposta expositiva on converteixen la instal·lació en un Mercat Ambulant en constant transformació, sobre les mantes del qual s'exposen els continguts del viatge dut a terme pels migrants. "Seguint el peix" mostra un relat realista i crític plasmat en les mantes que ensenyen la condemna i el refugi dels migrants una vegada que arriben a Europa.

El muntatge es complementa amb làmines que amplien el seu contingut, incloent-hi noves aportacions, referències i comentaris a través de dibuixos, escrits o imatges. Les mantes s'han elaborat al taller tèxtil de Top Manta a Barcelona i cadascuna se centra en un tema, Àfrica, l'origen de la civilització, espoli, diàspora, fronteres, xarxes d'ajuda, lluites, projectes, per acabar amb els nous enunciats manters i els projectes arquitectònics dels estudiants que s'exposen a través de vídeos al final del recorregut.

Amb aquesta exposició, els comissaris presenten un assaig d'altres maneres de fer que reivindiquen la cultura del projecte com a forma de coneixement, discussió i reflexió, però també com a forma operativa de fer possible que les coses succeeixin, perquè eventualment s'assagin i, perquè no, es converteixin en realitats.

Forta presència dels arquitectes catalans a la Mostra Internacional d’Arquitectura
La participació catalana a la Biennal compta, a més, amb la presència de l'estudi Flores & Prats en la selecció oficial, comissariada per Lesley Lokko, on presenta Emotional Heritage (Patrimoni Emocional). El projecte, que compta amb el suport de l’Institut Ramon Llull, reflexiona sobre el concepte del patrimoni emocional a través de sis dels projectes més reconeguts de l'estudi barceloní creat per Eva Prats i Ricardo Flores.

D’altra banda, Foodscapes, el projecte del pavelló espanyol, comissariat per Eduardo Castillo-Vinuesa i Manuel Ocaña, compta amb participació d'arquitectes catalans com Aldayjover Architecture and Landscape, Agnes Essonti Luque, Gerard Ortín Castellví, MAIO (Alfredo Lérida, Anna Puigjaner, Guillermo López, María Charneco), Pol Esteve Castelló, Urbanitree (Daniel Ibañez, Vicente Guallart) i Urtzi Grau.
15/05/2023
Tornar