Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

L’esforç dels arquitectes suspèn l’enderroc de la casa Van der Driesche

Imatge: 
© Elias Torres
El Consell Insular d'Eivissa ha acordat suspendre cautelarment l'enderroc de la casa Van de Driesche. La mesura —adoptada 24 hores abans que vencés el termini d'espera legal per a l'execució del permís— s'ha pres després d'una campanya de denúncia del col·lectiu d'arquitectes. 

El COAIB junt amb el CSCAE van presentar un recurs d'alçada contra la proposta de catalogació de la Comissió Insular d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Patrimoni Històric Artístic, en considerar que es menyspreaven els valors patrimonials i culturals de la casa en denegar-li la qualificació de Bé d'Interès Cultural.


La casa Van der Driesche (1971) és un dels primers projectes de l’estudi de José Antonio Martínez Lapeña i Elias Torres. L'obra, ubicada en un penya-segat sobre la Cala Molí a Eivissa, es va projectar com a casa d'estiueig per a la família holandesa que va donar nom a la finca.  

La casa es divideix en dos blocs disposats en diagonal respecte el carrer d'accés i dirigits cap a les bones vistes del mar. La disposició d'aquests volums afavoreix la vinculació dels espais domèstics amb els exteriors, utilitzant per a aquest fi un seguit recursos, des de l’aprofitament de la vegetació existent a l’ús de tendals i veles de vaixells.

Es va projectar, doncs, com una construcció de vacances que permetés gaudir dels valors del lloc amb un llenguatge elemental deutor de les arquitectures vernàcules locals que aconseguia resultats formalment molt rics.

La nova propietat, insensible als valors de l’edifici, va pretendre enderrocar-lo. El buit legal en què es trobava la casa, pendent de la seva inclusió al catàleg municipal, permetia fer-ho.

La denúncia per l’enderroc d’aquesta casa arriba després de la desaparició d’un degoteig d’amenaces d’enderroc i pèrdues de patrimoni lamentables com la Casa Guzmán, d’Alejandro de la Sota, ja desapareguda, o el xalet Vallet de Goytisolo, de José Antonio Coderch, també amenaçada d’enderroc.

És d’esperar que l’atorgament del Premi Nacional d'Arquitectura d’enguany als dos autors pugui revaloritzar la casa i augmentar la pressió per preservar aquests béns patrimonials i culturals. 

La casa Van der Driesche al "Quaderns"
L'any 1973, la revista Quaderns d'Arquitectura i Urbanisme del COAC va recollir l'obra de José Antonio Martínez Lapeña i Elias Torres al número 98 de la publicació, dedicat a urbanitzacions. L'article es pot consultar en línia a través del web del COAC.

21/09/2018
Tornar