Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
Guillem Costa a la presentació del concurs del comissariat per l'UIA

Tret de sortida al concurs de comissariat per al Congrés Mundial de la UIA-UNESCO BCN 2026

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)
El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA), la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, el Consell Superior dels Col·legis d’Arquitectes d’Espanya (CSCAE) i el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) han presentat el 27 de juny en una roda de premsa al COAC el concurs per al comissariat del Congrés Mundial de l’Arquitectura de la Unió Internacional d’Arquitectes (UIA) Barcelona 2026.

El Congrés, que se celebrarà en paral·lel a la Capitalitat Mundial de l’Arquitectura de la ciutat comtal, és l’esdeveniment d’arquitectura més important del món i suposa una gran oportunitat per enfortir el paper de la ciutat, ​​de Catalunya i d’Espanya com a centres de producció i pensament de l’arquitectura i del disseny urbà contemporanis, aprofundint en la seva capacitat per transformar la vida de les persones i abordar els reptes globals.

L'acte ha comptat amb la presència de la ministra del MITMA, Raquel Sánchez; la consellera de Territori, Ester Capella; la primera tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet; la presidenta del CSCAE, Marta Vall-llossera; i el degà del COAC, Guillem Costa. També el president de la Unió Internacional d'Arquitectes, José Luis Cortés, ha fet un missatge de suport institucional al Congrés que se celebrará el 2026 a través d'un vídeo.

Un concurs de comissariat inèdit
En un context de crisi climàtica, energètica i postpandèmia, el concurs per al comissariat que donarà forma conceptual al Congrés es planteja com una oportunitat per repensar i actualitzar formats i temàtiques de com han de ser els congressos d’arquitectura. És per això que, de manera inèdita a la UIA, s’ha sotmès el comissariat de l'esdeveniment a un procés de selecció internacional, amb un concurs a dues voltes.

Es busca propiciar un congrés que no només generi la màxima rellevància i interès per a la comunitat global d'arquitectes, sinó que de les seves conclusions se’n desprenguin coneixements i pràctiques d’impacte real en el dia a dia de les persones i el futur del planeta.

L’equip de comissaris, que podrà ser pluridisciplinari sempre que estigui liderat per una persona arquitecta, serà escollit per les administracions impulsores junt amb un comitè d’experts de reconegut prestigi. 

Les bases per a la participació i la informació completa es poden consultar al web del COAC.

La imatge gràfica, potència visual
La proposta gràfica per al Congrés, escollida a través d'un concurs estatal organitzat per l’Associació de Directors d’Art i Dissenyadors Gràfics (ADG-FAD), és de l’equip de Pràctica, amb seu a Barcelona i Nova York.

Es tracta d’una identitat potent i polièdrica, que s’adreça tant al món occidental com al món àrab, iberoamericà i al sud global, partint de la premissa que tenim reptes globals compartits. El jurat, format per representants de les administracions impulsores i de l’ADG, ha reconegut que es tracta d’una imatge que reflecteix la capacitat transformadora de l’arquitectura a través de l’acció.

El Congrés de la UIA d’enguany, que se celebrarà a Copenhaguen del 2 al 6 de juliol, serà l’estrena internacional de la nova imatge, així com de la presentació global del concurs del comissariat.

Barcelona, capital de l'arquitectura innoblidable
Amb la celebració del Congrés del 2026, Barcelona es convertirà en la primera ciutat a acollir aquesta fita en dues ocasions. La ciutat va ser seu del 19è Congrés Mundial de la UIA el 1996, en un context molt diferent de l'actual, tant professional com polític i social. Celebrat quatre anys després dels Jocs Olímpics, el Congrés arribava en el moment de màxim interès internacional per l'anomenat "model Barcelona", el boom del disseny local i els inicis de l'explosió turística de la ciutat.


Durant les sessions del Congrés es van poder escoltar, en diferents formats (des de conferències a taules rodones), arquitectes com Peter Eisenman, Norman Foster, Jacques Herzog i Daniel Libeskind –en taula rodona moderada per Luis Fernández Galiano i Joan Busquets-, a Zaha Hadid, Tadao Ando, Richard Rogers, Rem Koolhaas, Kenneth Frampton o Oriol Bohigas, entre d'altres.

L'esdeveniment va ser un èxit de convocatòria, que va desbordar les previsions elaborades per l'organització. Trenta anys més tard, Barcelona està preparada per repetir l’èxit.

26/06/2023
Tornar