Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

8M: som dones i som arquitectes!

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)

Amb motiu del 8 de març, Dia de la Dona, el COAC impulsa la campanya ‘Som dones i som arquitectes!’, impulsada pel Grup Obert de Dones Arquitectes i la Demaració de Barcelona del COAC, una iniciativa que pretén mostrar el talent femení que hi ha a casa nostra mitjançant la difusió d’obres que porten noms i cognoms femenins.

El Col·legi vol convertir els seus comptes de xarxes socials en una finestra per mostrar l’obra de dones arquitectes, així com posar en valor les particularitats i característiques de la mirada femenina en la professió. Per això, durant tot el mes de març, mostrarem les dones arquitectes que han participat a la campanya, amb l’exposició d'un centenar d'obres sota l’etiqueta #socArquitectA. Es donaran a conèixer edificis de nova creació, rehabilitacions, projectes urbanístics, de disseny o estudis teòrics vinculats a l’arquitectura, en un exercici de visibilització, també, de la diversitat de perfils professionals.

Camí per recórrer
L’arquitectura ha estat, tradicionalment, una professió masculinitzada. Actualment, només un 33% dels col·legiats són dones, però elles cada cop tenen més presència en la professió. De fet, ja fa anys que de les escoles d’arquitectura en surten més dones arquitectes que no pas homes i el 47% de les noves col·legiacions ja són dones.

Tot i així, encara queda molt camí per recórrer. Encara no aconsegueixen liderar els estudis d’arquitectura igual que els homes. Així, dels gairebé 2.000 arquitectes que compten amb despatx propi, només 482 són dones, és a dir, menys d’una quarta part (24,9%). Els homes tripliquen aquest percentatge i se situen en el 75,1% (1.457).

Les dones també són les que més ràpidament noten els efectes d’una crisi i les baixes col·legials així ho demostren. En el context de la crisi provocada per la pandèmia de la COVID-19, el 2020 ja es va començar a notar aquesta dinàmica: un 2,6% de les dones van donar-se de baixa, gairebé un punt per sobre de l’1,7% d’homes que van fer-ho. El 2021, la xifra es va enfilar un punt fins al 3,6% en el cas de les dones i només un 0,4% en el cas dels homes, i el 2022 es va mantenir per sobre del 3%.

Activitats commemoratives: pren nota!

- Acte del 9 de març de la Intercol·legial de dones: “L’agenda 2030: l’ODS 5 “Igualtat de gènere”. Què significa? La seva implantació a diferents nivells” 

- Acte del 30 de març de presentació del llibre de la Dolores Hayden

El COAC, compromès amb la igualtat de gènere
Ja fa temps que el COAC mostra el compromís amb la igualtat de gènere. La Junta de Govern de la institució és paritària i es disposa, també, d’un ‘Pla d’Igualtat’, així com d’una ‘Guia d’ús de llenguatge no sexista’. També ha contribuït a la creació d’un protocol contra l’assetjament laboral amb la Intercol·legial.  

El COAC també dona visibilitat a les dones arquitectes mitjançant l’organització d’actes i activitats. El 2018, per exemple, es va crear el Grup Obert de Dones, format per més de 180 dones arquitectes que treballen en diferents àmbits de la professió. Des d’aleshores s’han organitzat desenes de xerrades en el marc de la iniciativa ‘Les dones fem’, presentacions de llibre, com ara la de Jane Jacobs i Dolores Hayden, així com actes vinculats amb la Intercol·legial. A més a més, després de l’èxit de ‘La Festiva’ d’aquest 2023, l’organització ja està treballant en l’edició de l’any vinent.

7/03/2023
Tornar