Rafael Moneo

Rafael Moneo, guardonat amb el Lleó d'Or a la trajectòria per la Biennal de Venècia

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)
La 17a Biennal d'Arquitectura de Venècia ha decidit atorgar a Rafael Moneo el Lleó d'Or a la Trajectòria. El premi es lliurarà el proper 22 de maig durant la cerimònia d'inauguració de la Biennal, juntament amb el Lleó d'Or Especial a la Trajectòria in memoriam de Lina Bo Bardi.

El reconeixement a Moneo ha estat proposat per Hashim Sarkis, comissari de la Biennal. L'arquitecte libanès destaca que "Moneo és un dels arquitectes més transformadors de la seva generació". La Biennal, per homenatjar-lo, exposarà a l'interior del Pavelló del Llibre dels Giardini una selecció de maquetes i imatges de l'obra de l'arquitecte navarrès que més vinculació té amb el lema de la 17a Biennal "Com viurem junts?".

Medalla d'Or del COAC
L'any 2018, el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya va lliurar a Rafael Moneo la seva màxima distinció: la Medalla d'Or del COAC. Amb aquest guardó, el COAC va voler reconèixer la trajectòria de l'arquitecte en l'àmbit professional, cultural i docent, que l’ha fet esdevenir figura de referència en l’arquitectura nacional i internacional del darrer mig segle. Recordem, a més, que l'arquitecte és l'autor de l'actual seu de la Demarcació de Tarragona, un edifici emblemàtic construït als anys 80 en plena ciutat romana.

Rafael Moneo
Nascut a Tudela el 1937, Moneo va estudiar a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Madrid, on es va titular el 1961. En l’àmbit professional, Moneo destaca per projectes que han canviat la cara de les ciutats on s’han emplaçat, com ara Madrid, Nova York, Beirut, Berlín o Barcelona. En l’àmbit docent, va impartir classes a l’ETSAB des de 1971 a 1980, i és autor d’una bona col·lecció de llibres i conferències. La seva trajectòria ha estat premiada amb els guardons més importants: el Premi Pritzker l’any 1996 i el Premi Nacional d’Arquitectura l’any 2015, entre altres.
Tornar