Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
Mercedes Serra-Barenys, en una imatge d'arxiu

L’Arxiu Històric incorpora el primer fons d’una arquitecta amb la donació de Mercedes Serra-Barenys

Imatge: 
© Arxiu Històric del COAC

Mercedes Serra-Barenys és el nom de la primera dona que va estudiar arquitectura a Catalunya i des d’ara és també el nom del primer fons d’una arquitecta que forma part de l’Arxiu Històric del COAC. Amb ella tenim l'oportunitat de donar visibilitat a la trajectòria de les professionals de l’arquitectura més veteranes, massa sovint desconeguda, però imprescindible també per entendre la història de l'arquitectura del nostre país.

Única dona de la seva promoció i en contra dels desitjos del seu pare, Serra-Barenys es va graduar el 1964 a l’ETSAB, al costat d’un centenar d’alumnes homes, alguns de ben coneguts com Joan Margarit o Oscar Tusquets, i un professorat exclusivament masculí.

La passió per l’arquitectura li va despertar el seu avi, el també arquitecte Josep Maria Barenys Gambús, de qui n’admirava l’obra i els dibuixos. Ella mateixa explica que “des dels 5 anys, anava cada tarda al seu despatx, on mirava com dibuixava i escoltava les històries de la seva amistat amb Gaudí”.

L’exercici de l’arquitectura, sempre en solitari
Un cop finalitzats els estudis, Serra-Barenys es va instal·lar a Nova York per treballar en una universitat, després del viatge de final de carrera amb altres companys i el professor Eugenio Cendoya. Al retornar, el 1965, va col·legiar-se i va començar a treballar com a arquitecta municipal a l’Ajuntament de Vallgorguina, malgrat la majoria dels projectes no porten la seva signatura.

També va treballar pel seu compte, principalment en el camp de l’habitatge, construint edificis unifamiliars i plurifamiliars, i sempre en solitari. El dels habitatges va ser un àmbit en el qual sempre es va sentir còmoda perquè “els encàrrecs de construcció d’una llar venien sempre d’una parella, i jo entenia perfectament les seves necessitats”.  

De fet, entre les seves obres destaquen especialment un conjunt de cases de 60 metres quadrats els cinc apartaments que va projectar a Calonge i que va recollir l’anuari de Quaderns del 1969.

Un fons únic
El fons Serra-Barenys incorporarà documentació professional de la seva primera etapa vital, sobretot de projectes de la zona de Vallgorguina, ja que després va compaginar l’exercici de l’arquitectura amb la de guia turística a Barcelona, gràcies als seus coneixements sobre l’obra de Gaudí i la Sagrada Família. 

Amb la donació de Serra-Barenys també entrarà a formar part de l'Arxiu del COAC el que es conserva de la documentació del fons del seu avi, en la seva major part desaparegut.

 

 

5/03/2021
Tornar