Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
Una nova llei d'Arquitectura per a Catalunya

Una nova llei d'Arquitectura per a Catalunya

El Govern de la Generalitat impulsarà en aquesta legislatura una nova Llei de Territori, Urbanisme, Arquitectura i Paisatge amb l’objectiu d’unificar criteris i aplegar en un únic marc normatiu tota la legislació relacionada amb la gestió del territori, segons va anunciar ahir al COAC el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila. El conseller va fer aquest anunci durant la conferència L’arquitectura que ens distingeix, que va pronunciar a la sala d’actes de plaça Nova.

Vegeu el vídeo de la conferència.

L’anunci de la creació de la nova Llei d’Arquitectura arriba després d’uns mesos en els quals el departament de Territori i Sostenibilitat va donar suport a la professió enfront l'LSP i s’ha mostrat receptiu a les propostes que se li han fet arribar des del Col·legi, entre les quals ja es trobava aquesta iniciativa que donarà per primera vegada rang de llei a l’Arquitectura i el seu valor col·lectiu, contemplant instruments per promoure-la i potenciar-ne la qualitat a Catalunya.

La nova llei, que s’impulsarà en aquesta legislatura, pretén realçar el valor públic de l'arquitectura i l'urbanisme com a sector econòmic i com a element constructor de la identitat del país. “Aquesta llei, en definitiva, ha d’incentivar l’arquitectura, l’urbanisme i la gestió del territori amb majors criteris de qualitat i d’utilitat social, cultural i econòmica”, va assegurar Vila davant les prop de 300 persones que van seguir la conferència.

“Hem d’agilitzar processos i dotar-nos d’una major capacitat per combinar la cohesió territorial amb la competitivitat i la sostenibilitat”, va afegir el conseller. En aquest sentit, un dels aspectes que regularà la nova llei serà la incorporació en els plecs dels concursos d’obra pública, urbanització i edificació de criteris de qualitat, creativitat i funcionalitat, que seran avaluats per un jurat.

La futura llei també tindrà com a prioritat valoritzar el patrimoni arquitectònic existent, difondre els valors col·lectius i individuals de l’arquitectura i l’urbanisme i promoure la formació de la ciutadania en el coneixement d’aquestes matèries.

La nova Llei de Territori, Urbanisme, Arquitectura i Paisatge substituirà de forma progressiva les següents:

• Llei de Política Territorial de 1983, de la qual va emanar el Pla Territorial General (PTG) de Catalunya.
• Llei de protecció, gestió i ordenació del paisatge, que va ser aprovada l’any 2005.
• Modificació del text refós de la Llei d’urbanisme, aprovada el 2012.

L’impuls a la redacció de la nova Llei s’emmarca en la voluntat del Govern d’elevar les polítiques territorials i d’urbanisme a nivell estratègic i de treballar-les conjuntament amb els sectors implicats.

Per tal de donar resposta a aquesta nova orientació el Departament de TES crearà un Comitè d’Experts sobre la reforma de les polítiques territorials i l’urbanisme. Aquest Comitè abordarà els aspectes cabdals en matèria d’ordenació del territori, proposarà mesures concretes de reforma i de modificació normativa i donarà resposta a les consultes que li plantegi el Departament.

El funcionament del Comitè, que es publicarà properament al DOGC, té com a objectiu facilitar la participació de les entitats i dels experts directament implicats en el territori i col·laborar en la definició de les àrees de desenvolupament estratègic que impulsa el Departament a través dels plans directors urbanístics (PDU).

Prèviament a la conferència, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va signar al Llibre d’Or del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya.


5/07/2013
Tornar