Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

Sessions d'Urbanisme Comparat: França

Imatge: 
© Jean-Louis Zimmermann
L'Agrupació d'Arquitectes Urbanistes (AAUC) reprèn el 4rt Cicle d’Urbanisme Comparat amb una sessió dedicada a França. La sessió, que tindrà lloc el 10 de març a les 19 h a l'Escola Sert del COAC, anirà a càrrec d'Alba Platero i Janine Galiano.

Urbanisme Reglamentari versus Urbanisme Operacional: les ZAC
L'urbanisme operacional es realitza habitualment a França per l'impuls d'una municipalitat que decideix intervenir per reformar un sector el perímetre del qual defineix una zona de desenvolupament concertat (Zone d'Aménagement vaig concertar o ZAC). Regit alhora pel Codi d'Urbanisme i pel Pla Local d'Urbanisme, aquest dispositiu permet a l'entitat pública intervenir, prèvia concertació pública amb els habitants, sobre sectors identificats com a estratègics sense l'obligació de posseir els terrenys compresos en el perímetre de la ZAC al començament de l'operació.

Els estudis urbans previs, la definició del programa a desenvolupar, el dossier de creació de la ZAC, l'elecció del promotor urbà encarregat de dirigir i supervisar el desenvolupament dels estudis de planificació urbana, la comercialització i la realització de l'operació, l'elecció de l'urbanista i col·laboradors, així com dels diferents operadors i contractistes, constitueixen les grans etapes de desenvolupament d'una ZAC. En la conferència es presentaran aquestes etapes, les seves problemàtiques inherents, així com els instruments i els papers dels diferents actors del projecte.

Janine Galiano, professora a l'Escola Nacional Superior d'Arquitectura Paris-Belleville, és arquitecta i urbanista, cofundadora del despatx Galiano-Simon. Actualment treballa en un estudi de planificació urbana a Saint Denis i en projectes d'habitatge social. Ha estat la urbanista coordinadora de la ZAC Pajol a París.

El PSMV, 50 anys de protecció del patrimoni urbà francès
El 1962, André Malraux, ministre de cultura, va promoure la creació d'una llei per a la protecció del patrimoni històric d'una amplitud fins aleshores inexistent: de la protecció dels edificis com a objectes arquitectònics aïllats es passa a la protecció dels conjunts urbans i paisatges. Els Plans de salvaguarda i valorització (PSMV) serien els instruments encarregats de garantir aquesta protecció. A cinquanta anys de la seva creació, es pot fer un primer balanç dels seus resultats i la seva evolució, que va des de l’encotillament i pràcticament conversió de les ciutats històriques en parcs temàtics de si mateixes fins a la seva forma actual; la d'un pla de protecció amb una certa obertura a l'evolució de la ciutat. A la sessió es tractarà el panorama dels instruments de protecció patrimonial francesos, centrant-se en el PSMV, i s'analitzarà el cas concret del pla del Marais, a París. 

Alba Platero Vilaboa, arquitecta ETSAB 2008, estudiant del màster DSA Architecture et Patrimoine a l'École de Chaillot, París. Ha treballat a Barcelona en els despatxos Clotet-Paricio, TAC i 080 arquitectura. En l'actualitat col·labora amb Galiano-Simon architectes, despatx d'arquitectura i urbanisme de París.
Versió per a imprimirPDF version