Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
Paisatge de Fuerteventura

SÍNTESIS ARQUITECTÒNIQUES | Rocío Narbona: Cartografía operativa para el proyecto de paisaje turístico de Canarias

Imatge: 
Augusto Vallmitjana, 1941. Paisaje de Fuerteventura. Reportaje para Exposición Islas Canarias
La segona presentació del cicle Síntesis Arquitectòniques 2020, tindrà lloc en format en línia el dijous 25 de juny (19 hores). En aquesta ocasió, l’arquitecta Rocío Narbona ens presentarà la seva tesi doctoral titulada Cartografía operativa para el proyecto de paisaje turístico de Canarias.

 
L‘any 1941, el fotògraf Augusto Vallmitjana va ser enviat a Canàries per la delegació de premsa i propaganda del règim franquista per a retratar els aspectes estratègics de les Illes de cara a un possible desenvolupament turístic que enlairaria definitivament a partir de la dècada de 1960. El reportatge suposa l'inici de la recerca, testimoniatge del grau zero del desenvolupament turístic de Canàries; un punt d'inflexió en la transformació socioeconòmica i territorial.

Gairebé vuitanta anys més tard, l'espai turístic està delineat a base de contradiccions i recintes que afecten el model turístic, al concepte d'espai lliure i al paper de l'arquitectura que no aconsegueix irradiar les relacions necessàries per a un enteniment comú dels llocs de convivència entre turistes i residents. Davant aquesta situació hermètica i homogeneïtzada es considera urgent tractar l'espai turístic com a paisatge turístic, que reconegui i interpreti les singularitats pròpies per a negociar amb plantejaments interescalars, abstractes i alhora específics que desagrupin i reagrupin els arguments del paisatge cap a una unitat, una cartografia que s'entengui com una xarxa oberta en contínua transformació.

Tancarà la cinquena edició del cicle l’arquitecta María Sebastián, el dijous 16 de juliol (19 hores), amb la presentació de la seva tesi titulada La construcció turística a les Illes Balears (1939-2005). Arquitectura, urbanisme i fotografia.

El cicle Síntesis Arquitectòniques, que promou el Departament de Cultura de la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, pretén apropar a la societat els treballs d’investigació de diversos professionals mitjançant la presentació de les seves tesis doctorals basades en temàtiques on l’arquitectura és l’eix central. 

Rocío Narbona
Inicia la seva activitat professional a la II Biennal d'Arquitectura, Art i Paisatge de les Canàries. Entre els anys 2009 i 2015, col·labora amb Romera y Ruiz Arquitectos (Las Palmas). Des de 2010, treballa a l'Observatori del Paisatge de Canàries en diversos projectes d'exposicions i esdeveniments culturals.

Com a investigadora ha participat en el projecte de recerca "Paisatges inacabats. Identificacions i accions compartides en l'espai turístic limítrof" i assisteix regularment com a conferenciant a congressos i seminaris. Té publicats diversos articles entorn del projecte de paisatge turístic.

En l'actualitat viu en Berlín on col·labora en l'estudi Maske und Suhren Architekten. També és professora assistent a temps parcial en la Brandenburgische Technische Universität Cottbus-Senftenberg en l'assignatura de projectes i ciències de l'edificació.

Versió per a imprimirPDF version