Línies d’actuació i acció política del COAC

Línies d'actuació i acció política del COAC envers les conseqüències del coronavirus

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)
Des de l’inici de la crisi de la COVID-19, el COAC està duent a terme una sèrie d’actuacions encaminades, d’una banda, a donar tot el suport possible al col·lectiu i, de l’altra, a exigir a l’Administració més atenció i mesures per al nostre sector. Les principals línies que treballem ara mateix són:

Aconseguir les mateixes condicions per als mutualistes que per a la resta d’autònoms pel que fa a les ajudes que poden rebre. Estem mantenint reunions tant amb la Direcció General de Promoció Econòmica, Competència i Regulació i la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya, com també a nivell estatal amb la diputada catalana que participa com a vocal a la Comissió de Treball, Inclusió, Seguretat Social i Migracions del Congrés dels Diputats. A aquesta feina se suma la que també fa el CSCAE amb els Ministeris d’Hisenda i el de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.

Agilitzar al màxim els tràmits urbanístics per aconseguir la reactivació de l’activitat de forma ràpida. Des de totes les demarcacions del COAC els presidents segueixen fent acció política amb els principals ajuntaments on ja havíem detectat problemàtiques importants en els terminis d’obtenció de llicències. Creiem que aquest escull s’ha de poder minimitzar al màxim, i així ho hem transmès i demanat a les darreres reunions mantingudes, per exemple, amb la Tinenta d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat i la Gerent d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona.

En aquest sentit, estem molt satisfets perquè, segons se’ns informa, la recentment aprovada llei d’acompanyament dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya ha tingut en compte la nostra petició i ha regulat per primera vegada la figura de l’Informe d’Idoneïtat Tècnica com a una eina d’agilització dels tràmits de l’obtenció de llicències d’obres municipals. D’aquesta forma, a través d’una modificació de la Llei d’urbanisme de Catalunya, els ajuntaments podran encarregar als col·legis professionals o entitats col·laboradores l’emissió d’IITs, de manera que els serveis municipals no hagin de verificar el compliment de la normativa tècnica estatal i autonòmica, centrant-se en la revisió de les ordenances municipals urbanístiques.

Mantenir el ritme de convocatòria de concursos públics i licitacions també és una qüestió que hem demanat a les administracions com a una forma de no perjudicar el futur del sector. Aquests dies ens hem dirigit tant al Conseller de Territori com al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, i hem pogut constatar que de moment el sector públic segueix convocant-ne.

Promoure la transformació del sector cap a la rehabilitació i la renovació urbana. En tots els espais de treball i diàleg en els quals participem, insistim en la necessitat de dur a terme polítiques concretes en matèria de renovació urbana i rehabilitació, ja sigui en l’àmbit local, autonòmic i estatal. Per fer-ho possible, seguim treballant amb la Conselleria de Territori per materialitzar el Pacte Nacional per a la Renovació Urbana, en el marc de l’Agenda Urbana de Catalunya.

En aquest mateix sentit treballa el CSCAE, que, en representació de tots els col·legis d'arquitectes, el 30 d'abril ha fet arribar al Govern de l'estat un document de propostes concretes per a la reactivació del sector centrades en explicar la importància de la rehabilitació i la renovació urbana i també l'impuls de l'habitatge assequible. Consulteu-lo aquí.

En cas que desitgeu ampliar informació respecte alguna d’aquestes actuacions, contacteu-nos a través de correu electrònic a deganat@coac.net.
28/04/2020
Tornar