Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

Exposició de Fernando Higueras: “Des de l'origen"

El proper 18 d'octubre s'inaugura l'exposició "Des de l'origen", que es podrà visitar fins el 7 de gener a la seu de Barcelona del Centre Obert d’Arquitectura.

L'exposició, produïda per la Fundació ICO i inaugurada a la seu del Museu ICO a Madrid l’any 2019, és una retrospectiva sobre la figura i obra de Fernando Higueras que presenta una selecció de dibuixos, documents, fotografies i maquetes de l’arquitecte que, tot i no tenir cap projecte realitzat a Catalunya, va donar el seu fons documental a l’Arxiu Històric del COAC.

Fernando Higueras

Fernando Higueras pertany a la promoció CX 1954-1959 de l’Escola d’Arquitectura de Madrid.Aquests estudiants arribaven amb la il·lusió de desenvolupar la seva professió en un país on hi havia molt per fer i innovar; una Espanya cada cop més oberta al desenvolupament i al benestar.

És un arquitecte que s’apropa als moviments pictòrics d’avantguarda quan desenvolupa la seva obra. El desencofrat del seu projecte final de carrera n’és un exemple: «ruixava l’encofrat amb gasolina prenent-li foc i intentant l’aproximació a tot allò abstracte». Com que havia tingut una polifacètica formació artística de la qual no es desvinculava a l’hora de presentar les seves propostes, la vessant artística és intrínseca en ell i li costa deslligar-se d’aquesta contínua presència. El seu caràcter i la seva intuïció li permetien passejar-se per les múltiples disciplines que dominava i treure diferents conclusions de cada una, però sense desvincular-se’n de cap especialment.

Passaran anys fins que separi les diferents matèries, malgrat que perdi en algun sentit aquesta estètica tan impactant en favor d’una altra més reflexiva, racionalista i convencional, però on manté la complexitat profunda de les seves geometries habitades. Gràcies a aquesta diversitat i als seus recursos d’expressió, la seva obra es va diferenciant clarament de la dels seus coetanis des de l’inici de les seves propostes.

Malgrat l’enorme influx que la seva obra va exercir en determinades etapes, tant en el panorama nacional com en l’internacional –amb successives referències i números monogràfics en revistes nacionals como Hogar y Arquitectura y Nueva Forma o la japonesa a+u, GA, GI, etc., així com els articles consagrats en successius números de revistes com L’Architecture d’Aujourd’hui–, Higueras no ha rebut en les últimes dècades, incomprensiblement, l’atenció que mereix. Aquesta exposició, «Fernando Higueras, des de l’origen», vol cobrir aquesta carència mitjançant la presentació tant de la seva amplíssima obra, dividida en sis períodes temporals, com de la seva polifacètica figura creadora.

Amb el patrocini de

Versió per a imprimirPDF version