fotografia antiga de girona

Exposició "El programa i l'activitat com a pretext de projecte. L'edifici de la Pia Almoina de Girona un nou espai habitable"

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)

L’objectiu del taller proposat dins l’Aula d’arquitectura 2, ha estat el de treballar d’una manera intensiva, des del projecte arquitectònic, en la definició d’un programa adequat per un edifici concret, proposant com a cas d’estudi una peça patrimonial de la ciutat de Girona: la Pia Almoina. Un edifici que al llarg de la seva història s’ha transformat acollint diversos usos: des de les dependències d’una entitat caritativa o les Escoles Pies fins que l’any 1974 el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya el va adquirir per convertir-lo en la seva seu a Girona, que actualment conté diversos usos: administratiu, biblioteca, arxiu, sala d’actes, sala d’exposicions, bar i l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural ( ICRPC).

El programa ha estat l’eina de projecte assajada, fent possible dins l’edifici i el recinte proposats portar a terme les activitats vinculades al fet d’habitar. Un programa que s’adapta a l’edifici i no l’edifici adaptat a un programa.

S’ha plantejat el projecte des de la immersió en un edifici concret, on els estudiants han pogut mesurar-lo i comprovar in situ les característiques dimensionals, funcionals i espacials concretes, redibuixant l’estat actual per tal de conèixer a fons l’espai i realitzant una maqueta per tal de comprovar i mostrar les decisions preses de projecte.

L’exposició mostra el resultat de quatre dies intensos de treball d’un grup de 14 estudiants de 4t curs d’Arquitectura de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona que, del 2 al 5 de novembre, des de l’aula de formació de la Pia Almoina, han fet quatre propostes arquitectòniques de canvi d’ús de l’edifici.

Versió per a imprimirPDF version