Exposició: "Arquitectures en el paisatge / Catalunya 2000-2017"

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya

El proper 27 de novembre a les 19 h tindrà lloc al Pati Gòtic de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) la inauguració de l’exposició “Arquitectures en el paisatge / Catalunya 2000-2017”.

La mostra, que posteriorment itinerarà pel territori, compta amb la participació i coordinació de les diferents demarcacions i delegacions del COAC.

Actuar en el paisatge des de l'arquitectura
L'exposició planteja l’aproximació a una suma de paisatges que conformen l’àmbit territorial de Catalunya en el període que comprèn l’inici del segle XXI  amb l'objectiu de donar a conèixer, principalment, les intervencions que queden fora de les grans ciutats i nuclis urbans, però que aporten gran riquesa i pluralitat dins de l’arquitectura. 

Suposa una mirada transversal a la praxis projectual de l’arquitecte, que aprofundeix en el coneixement i la cohabitació del medi que l’envolta. Una mostra de diferents maneres d’actuar en el paisatge des de l’obra construïda, d’apropar-s’hi, de ser-hi, de formar-ne part. Un recull que no es fa amb la voluntat de construir un relat, sinó d’obrir un diàleg. Un diàleg on cada autor explica les pròpies raons per actuar tal com ho fa, quin és el punt de partida o quina és la “idea-força” en la seva relació amb el paisatge

Arquitectura i natura per millorar la qualitat de vida 
L’espai, el silenci i el contacte amb la natura són els elements indispensables per millorar la qualitat de vida de l’usuari. L’arquitecte, mitjançant l’anàlisi del lloc, els materials autòctons com a eina constructiva, l’adequació a la topografia i al clima, el diàleg amb la natura, els recorreguts de l’aigua, els camins i els marges i la dinàmica del cicle agrari, interactua dins del medi antropitzat. Aquesta mirada, que conjuga tècnica i sensibilitat, es veu reflectida en cadascuna de les intervencions, que van des de la petita a la gran escala, en l’extensa i complexa geografia catalana.

Col·laboració entre les demarcacions i delegacions del COAC
El recull de projectes pretén establir una xarxa transversal de col·laboració entre les demarcacions i delegacions que formen el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, i interactuar amb les diferents escoles d’arquitectura del país. 

Paral·lelament a l’exposició, s'organitzarà un cicle de conferències que permetin debatre sobre la praxis arquitectònica de Catalunya i difondre l’estudi a partir de la itinerància expositiva, apropant-la als 7 àmbits que conformen el marc territorial.

Cada àmbit territorial conté 8 obres construïdes entre el període 2000 i 2017, i 2 obres referents del s.XX, per establir un lligam temporal en la mirada i la intervenció projectual en l’arquitectura catalana.

En el marc de l'acte inaugural, a l'Aula Magna de l’IEI tindrà lloc una conferència amb els següents arquitectes:

•  Toni Gironès, Àmbit Barcelona Metropolitana
•  Manuel Bailo i Rosa Rull d’ADD Arquitectura, Àmbit Comarques Centrals
•  Bosch Capdeferro Arquitectura,
•  Josep Bunyesc, Àmbit Pirineus
•  Josep Maria Puigdemasa, Àmbit Plana de Lleida
•  Ferran Grau, Nicola Regusci i Xavier Bustos, Àmbit Camp de Tarragona
•  Stefano Cortellaro, Àmbit Terres de l’Ebre

Versió per a imprimirPDF version