Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

El Pla de les Rambles, una experiència compartida

Imatge: 
© Creative Commons
Pròximament tindrem l'oportunitat de conèixer com s’està gestant el pla de Les Rambles de Barcelona, de la mà d’integrants de l’equip kmZero.

Les Rambles són un espai d’interès comú que atrau i convoca a tothom. A ningú se li escapa que Les Rambles són un espai públic que diverses col·lectivitats identifiquen com a propi: els veïns i les veïnes que hi habiten, les persones que hi treballen o que hi tenen negocis, les que hi ramblegen o les que la visiten. Les Rambles són de tots i de totes, però també són un espai al que li cal amb urgència un relat coherent que integri totes les sensibilitats en un projecte col·lectiu comú.

Fa temps que l’Ajuntament de Barcelona ha anat reflexionant sobre com podia millorar Les Rambles i tornar-les a fer atractives per als barcelonins. L’any 2017, aquest compromís amb el rescat de Les Rambles va passar per la convocatòria d’un concurs internacional perquè un equip extern, amb professionals de diferents sectors, elaborés un proposta d’actuació integral.

L'equip kmZero, guanyador del concurs, ha proposat treballar amb unes dinàmiques contínues de cooperació entre tècnics, ciutadania i administració. La idea és construir durant el propi procés cooperatiu de treball una “Comunitat Rambles”, que en el futur podria integrar-se més fàcilment en la gestió d'aquest espai des d’un govern participat i democràtic. Per això, que aquesta comunitat se senti dipositària legítima dels desitjos i visions d'aquest espai públic i que hi cooperi és una qüestió clau en l’èxit de la transformació social, econòmica, ambiental i urbanística d’aquest passeig històric i central de Barcelona.

Per construir la “Comunitat Rambles” s’han creat quatre Grups Cooperatius Ciutadans (GCC), que s’han organitzat per participar en espais de capacitació, seminaris, tallers i activitats. Es tracta que l’espai creat per totes aquestes persones implicades al llarg del procés cooperatiu pugui esdevenir un laboratori ciutadà de democràcia i cooperació, i que es creïn dinàmiques que permetin refer les estructures de confiança i les aliances entre la comunitat i les seves administracions de proximitat.

A la xerrada veurem com s’està plantejant tot el procés en el marc de l'encàrrec que la UTE km Zero té per a la reforma de Les Rambles.

La presentació de la jornada, que començarà a les 18.30 h, anirà a càrrec de Núria Pedrals, presidenta d'AuS. 18:35h Presentació del procés cooperatiu de remodelació de Les Rambles, a càrrec d’Itziar González Virós. Seguidament, se celebrarà una taula rodona, amb la participació de:

· Itziar González Virós: arquitecta especialitzada en rehabilitació i patrimoni arquitectònic. Experta en processos de resolució de conflictes a l'espai públic i cooperació ciutadana en el territori.
· Lola Domènech Oliva: arquitecta especialitzada en projectes estratègics de renovació urbana com el Passeig de Sant Joan i de protecció d’entorns patrimonials, com el Baluard del Migdia - Ciutat Vella, a la ciutat de Barcelona.
· Olga Tarrasó Climent: Arquitecta i Màster en Paisatge (UPC), va formar part de l’Oficina de Projectes Urbans de Barcelona (1981-2001). Destaca en projectes d'espai públic com la transformació del front marítim o la cobertura de la Ronda del Mig de Barcelona, el Campus Diagonal-Besòs (UPC), els espais exteriors de l'Estadi del FCB o els entorns del Mercat Central de València.

En acabar, s'obrirà un torn obert de preguntes.

La jornada és gratuïta, però per motius d’aforament cal inscriure's prèviament.

Recupereu el vídeo:

Versió per a imprimirPDF version