Debat Transversal d'Arquitectura a Vic

Imatge: 
© Debat Transversal d'Arquitectura
Dins el marc de la Capitalitat de la Cultura Catalana, Vic ha programat un seguit d'activitats, organitzades per disciplines i distribuïdes al llarg de l'any. El mes de juny estarà dedicat a l’escultura i l’arquitectura. I és en aquest mes que s’organitzen els Debats Transversals d’Arquitectura, que tindran lloc del 13 al 22 de juny dins el Congrés d'Arquitectura 2016.

Les jornades estan dirigides als professionals del sector de la construcció i l’arquitectura, així com a propietaris i habitants, a integrants de la ciutat i a gent preocupada pel seu barri i la seva forma de viure. Partint dels conceptes de transversalitat, participació, cooperació i inclusió, com més obert sigui el debat millor. D’aquesta manera guanyarà en realisme, integritat i riquesa, ja que es debatrà sobre temes que afecten a tos els habitants i aquells que fan ús de la ciutat.

Els debats partiran d’una òptica general que pretén que tingui una aplicació directa. Per això s’intentarà mantenir sempre un diàleg amb el centre històric de Vic. Vic és una ciutat d’escala mitjana, situada sobre un encreuament de camins, que recull patrimoni i història, immigració i exclusió social, especulació urbanística i pisos buits, mescla de teixits urbanístics, contaminació atmosfèrica i del subsòl, i diàleg constant entre la ciutat, el camp i el territori.

El debat es generarà a partir d’un treball previ d’investigació amb diagnosi i propostes de rehabilitació del centre històric de Vic. Aquest treball serà elaborat pel mateix Ajuntament de Vic i també per la Universitat d’Arquitectura de Reus, sota la direcció de Toni Gironès. En cada bloc temàtic es faran exposicions individuals a càrrec dels ponents convidats, i s’acabarà amb un debat protagonista, en què es prendrà de referència el centre històric de Vic, com a exemple aplicable a molts altres centres històrics de Catalunya.

L’objectiu de les jornades és impulsar un debat profund de l’arquitectura, en l’àmbit català, des d’una òptica el més global possible, partint d’una lectura precisa i rigorosa de la realitat. El sector de la construcció vol avançar i sembla estar en un punt d’inflexió. Per tant, és aquest un bon moment per revisar si s’han construït unes noves dinàmiques i unes noves bases per projectar un futur diferent que no comprometi  a les generacions següents. 

L’arquitectura va molt més enllà de la mera construcció d’edificis. És generadora d’ambients, de relacions, de visuals, de textures, de llum... I són aquests ambients els que vivim i ens acompanyen diàriament: la nostra llar, el carrer, la ciutat, el nostre lloc de treball. Ens sentim còmodes en aquests ambients? Ens emocionem? Ens hi identifiquem? Quines són les necessitats reals?

Així, s’entén que l’arquitectura es pot llegir des de molts punts de vista i també s’hi pot arribar des de moltes disciplines. Aquests debats pretenen entrecreuar mirades i generar reflexions per entendre l’estat actual de l’arquitectura, recollint les necessitats reals, entenent els recursos sostenibles dels quals es disposa i aplicant una consciència social col·lectiva.

Així doncs, es tracta d’obrir un espai de reflexió per començar a definir quines serien les noves estratègies, crenat un nou marc de treball que afavoreixi i potenciï l’equilibri, la inclusió, l’equitat, la mediació, la lectura de l’entorn, la participació, la gestió i la cooperació.

Consultar el programa d'actes.


Versió per a imprimirPDF version