Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general

Mor l’artista norueg Carl Nesjar

Imatge: 
Autor desconegut. Arxiu Històric del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya

El pintor, escultor i fotògraf Carl Nesjar va morir el passat 23 de maig a l’edat de 94 anys. Reconegut com un dels artistes contemporanis més importants del seu país, Noruega, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya hi tenia una especial vinculació, per haver-li encarregat els esgrafiats de la façana de la seva seu a la plaça Nova de Barcelona, en base a uns dibuixos realitzats per Picasso.

Carl Nesjar va néixer a la ciutat de Larvik (Noruega) l’any 1920. Durant la Segona Guerra Mundial va cursar estudis d’Art i Disseny a la Reial Acadèmia d’Oslo. Va passar la seva joventut a Nova York, estudiant al Pratt Institute primer i, anys més tard, a la Universitat de Columbia, amb el professor Meyer Schapiro. 

La seva obra es va caracteritzar per l’experimentació amb diferents materials, experimentació que li va permetre desenvolupar, en col·laboració amb l’arquitecte Erling Viksjö, l’aleshores nova tècnica de decoració gràfica sobre formigó. Aquesta fou la tècnica utilitzada a la façana de la seu de plaça Nova, permetent al Col·legi endegar una nova col·laboració entre el pintor Pablo Ruiz Picasso i Carl Nesjar. Recordant aquest fet, l’any 1987, l’arquitecte Xavier Busquets, autor del projecte de la nova seu, descrivia la figura de Nesjar a través dels records del seu tracte amb ell 25 anys abans:

"Carl Nesjar, que coneixia Picasso i la nova tècnica del raig de sorra, ja havia accedit a fer-se càrrec de l'obra i es va traslladar a Barcelona. El recordo com un homenàs nòrdic, alt i cepat, barbut. A la feina, li agradava de subratllar el seu aspecte una mica bàrbar amb una gorra marinera de llana i unes botasses molt caminadores. Llavors era un home d'una vitalitat impressionant. S'obstinava a convidar-me a la caça de balenes, que practicava en barques proveïdes d'un canó amb el qual es disparava l'arpó. Un se l'imaginava fàcilment enmig de les sòlides onades grises del seu mar, envoltat d'escumalls glaçats i disparant l'arpó contro una balena frenètica amb tota la passió que l'escena exigeix. Exactament la mateixa vitalitat, la mateixa passió minuciosa, va posar Nesjar a contribució en l'execució dels esgrafiats del Col·legi."

“Els esgrafiats de Picasso en el Col·legi d’Arquitectes de Barcelona”. Discurs d’ingrés de l'Acadèmic Electe Il·lm. Sr. Xavier Busquets i Sindreu, 9 de desembre de 1987. Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi. Barcelona, 1987.




15/06/2015
Tornar