Fotografia de l'arquitecte Francesc Figueras Ametller

Cinc cèntims de creació local. Francesc Figueras de Ameller. L’arquitecte municipal

La Demarcació de Girona del COAC col·labora amb el cicle Cinc cèntims de creació local que aquest 2021 té com a eix vertebrador l’arquitectura. Es versaran les figures de quatre arquitectes destacats de la història més recent de Banyoles - Francesc Figueras de Ameller, Jordi Masgrau Boschmonar, Jeroni Moner Codina i Josep Riera Micaló - i s’aprofundirà, a través de 4 xerrades, en els principals projectes que van dur a terme a la ciutat amb el testimoni de les persones que van tenir l'oportunitat de conèixer-los a fons o que han treballat la seva obra. El cicle finalitzarà amb una visita guiada que permetrà conèixer els principals projectes que els quatre protagonistes van desenvolupar a Banyoles i, de passada, descobrir el ric patrimoni arquitectònic de la ciutat. 

La primera de les sessions tindrà lloc a l’Auditori de l'Ateneu de Banyoles el dimarts 2 de febrer (20 hores), i estarà dedicada a l’arquitecte Francesc Figueras de Ameller, que va ser arquitecte municipal des del 1928 fins al 1972. També va realitzar la planificació urbana de Banyoles i va inspirar i ajudar a executar molts projectes de la ciutat del segle XX, com ara les obres del nou cementiri (1931-1954), els banys públics (1935-1937), l'escorxador municipal (1933-1940) i un gran nombre d’habitatges unifamiliars. 

La xerrada serà conduïda per Marc Riera i Pau Sarquella, coordinadors del cicle, i comptarà amb Josep Ma Figueras, Joan Falgueras i Joan Antón Abellán, encarregats de glossar la figura de l’arquitecte. 

Les següents jornades estaran dedicades a Jordi Masgrau, amb Xavier Masgrau, Josep Maria Birulés i Roser Masgrau (9 de febrer); Jeroni Moner, amb Rosa Lluch, Arcadi Pla i Lluís Pau (16 de febrer); i Josep Riera, amb Doli Guix, Frederic Cabré i Joan Solana (23 de febrer). La visita arquitectònica està programada pel dissabte 6 de març. 

Cinc cèntims de creació local és un cicle que vol reivindicar la producció cultural de la comarca en diferents àmbits, un espai que va néixer amb l’objectiu de potenciar els autors propis de Banyoles i del Pla de l’Estany, i difondre la seva obra més enllà del coneixement dels experts. Es dirigeix a qualsevol persona que vulgui descobrir l’enorme capacitat creativa d’autors i autores, artistes o personatges vinculats al territori a partir de converses entre persones que els van conèixer, tant des del punt de vista professional com personal o familiar.  

ASSISTÈNCIA A LES CONFERÈNCIES
Cal retirar prèviament l’entrada al web cultura.banyoles.cat, o bé a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament, mitjançant cita prèvia a www.banyoles.cat o trucant al 972 57 00 50. En cas que quedin entrades, es podran retirar una hora abans de l’inici de les xerrades a la taquilla de l’Auditori de l’Ateneu. 

Organitza
Ajuntament de Banyoles, Biblioteca de Banyoles, el Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles, l’Ateneu de Banyoles i Cultura Banyoles.

Col·labora
Demarcació de Girona del COAC, Xarxa d’Arxius Comarcals i Consoci per a la normalització lingüística. CNL de Girona. SCC del Pla de l’Estany.

Més informació

 

Versió per a imprimirPDF version