Hotel Bahía Palace a Palma de Mallorca

SÍNTESIS ARQUITECTÒNIQUES | María Sebastián: La construcció turística a les Illes Balears (1939-2005). Arquitectura, urbanisme i fotografia

Imatge: 
© Hotel Bahía Palace (Palma), Estudi Rul·lan, c.1955. Procedència: Fons Rul·lan/ASIM
El dijous 16 de juliol a les 19 h, l’arquitecta María Sebastián tanca la 5a edició del cicle Síntesis Arquitectòniques amb la tesi La construcció turística a les Illes Balears (1939-2005). Arquitectura, urbanisme i fotografia. La tesi té com a objectiu fonamental l’anàlisi dels projectes arquitectònics i urbanístics turístics desenvolupats entre 1939 i 2005 a les Balears i la seva contextualització en un marc global.
 

Amb la conjugació del treball arxivístic i el de camp, la tesi traça un recorregut historicoartístic per la construcció dedicada al turista a un arxipèlag que en menys d’un segle viu un canvi radical en el seu paisatge. Un procés sovint depredador, però també una oportunitat per l’experimentació arquitectònica de la mà de professionals locals i forans. Unes propostes que, a través de la fotografia, passen de la intimitat del taulell de l’arquitecte a la difusió en revistes especialitzades, premsa i tota mena de materials publicitaris. 

ACCEDEIX A LA CONFERÈNCIA - Operatiu ben aviat. 

El cicle Síntesis Arquitectòniques, que promou el Departament de Cultura de la Demarcació de Girona del COAC, pretén apropar a la societat els treballs d’investigació de diversos professionals mitjançant la presentació de les seves tesis doctorals basades en temàtiques on l’arquitectura és l’eix central. 

María Sebastián
Arquitecta per la UPC (ETSAB), llicenciada en Història de l’Art, Màster en Patrimoni Cultural: Investigació i Gestió i doctora en Història, Història de l’Art i Geografia per la Universitat de les Illes Balears (UIB). 

Actualment és professora ajudant al Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts (UIB) i imparteix classes al Grau d’Història de l’Art i al Grau d’Edificació. 

Els seus treballs se centren en l’arquitectura contemporània, especialment la vinculada al turisme, i la història de la fotografia. És membre del grup de recerca Patrimoni audiovisual, mass-media i il·lustració (UIB) i ha participat en projectes de recerca nacionals i internacionals (Universidad de Guanajuato, Mèxic). L’any 2017 va ser guardonada amb la Beca d’Investigació Premis Ciutat de Palma (Ajuntament de Palma) pel seu treball El passeig marítim de Palma. Gènesi, desenvolupament i futur.

Versió per a imprimirPDF version