edifici Y-block

El COAC impulsa un manifest de suport a la preservació dels murals de Picasso a Oslo

Imatge: 
© Wikipedia
El govern noruec ha iniciat els preparatius per enderrocar en breu l'edifici Y-Block d'Oslo, que té a les seves façanes uns murals amb gravats de l’artista Carl Nesjar basats en dibuixos de Pablo Picasso. L’Y-Block és un dels edificis del complex governamental que va resultar afectat en els atemptats terroristes del 2011.

El Col·legi d’Arquitectes fa anys que dona suport a la preservació d’aquests murals. Ara, amb la notícia de l’imminent enderrocament, impulsem un manifest al qual ja s'han adherit el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), la Fundació Miró, el Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA), el Museu d'Història de Catalunya, el Museu Picasso i el Consell Superior de Col·legis d'Arquitectes d'Espanya (CSCAE).

Malgrat el govern noruec s’ha compromès a conservar els murals, considerem que les obres d’art sense l’edifici per a les quals han estat concebudes deixen de tenir sentit. Per això, defensem la preservació de la que considerem que és una única obra arquitectònica, formada per l’edifici i els seus murals. Destruir un dels dos elements de l’edifici Y-block seria destruir l’arquitectura.

L’escrit es farà arribar tant a l’Ajuntament d’Oslo com a la Societat Noruega per a la Preservació de Monuments (Fortidsminneforeningen), que fa temps que duu a terme una campanya en contra de l’enderrocament de l’Y-Block.

Enllaç al manifest

Y-block i COAC, units per la història
La història dels gravats d’Oslo està intrínsecament lligada a la de la seu del COAC, perquè comparteixen una expressió artística singular, els mateixos actors i artistes i una seqüència creativa, que ens enllacen per sempre. 

No podem entendre l'arribada de Carl Nesjar a Barcelona el 1962 per crear els murals basats en dibuixos de Picasso al nostre edifici, avui icona barcelonina, sense la feina conjunta que van dur a terme a Oslo cinc anys abans, el 1957.

En aquest sentit, trencar la unitat conceptual que l’edifici d'Oslo manté amb els seus gravats significaria diluir part de la història del COAC, perdent importants referències que expliquen el nostre passat, essencial per entendre el nostre present i futur.
14/05/2020
Tornar