Camps de cultiu

Incasòl 40. Debat de l’eix Territori i Paisatge, a Girona

Imatge: 
© INCASÒL

En el marc de l’exposició “INCASÒL 40. 40 anys, 40 raons”, l’Institut Català del Sòl (INCASÒL) i la Demarcació de Girona del COAC organitzen un cicle de debats paral·lels, el primer dels quals tindrà lloc a la sala Rafael Masó de la Demarcació de Girona, el dijous 25 de març (18 hores) i estarà dedicat al Territori i el Paisatge corresponent a l’eix 5 de la mostra. 

En aquest debat, moderat per l’arquitecte Roger Subirà, comissari de la mostra, i el també per l’arquitecte David Codinach, secretari tècnic de la Demarcació de Girona, comptarem amb la participació d’Albert Civit, director de l’INCASÒL; Pere Sala, director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya; Xavier Abad, expert en transició energètica; i l'arquitecta Marina Cervera.

Una de les tasques més poc conegudes de l’Institut Català del Sòl és la gestió d’espais i parcs naturals i boscosos. El cinquè eix de l’Exposició 40 anys – 40 raons tracta els reptes de futur que es presenten per a la gestió dels espais oberts a Catalunya

Els diferents ponents plantejaran al director de l’Institut uns temes de discussió que, segons els seus camps d’expertesa, seran nuclears en els pròxims anys; sempre vinculats al repte de la gestió dels espais oberts en un context de canvi climàtic i reptes de futur en camps com les noves energies i la seva implantació en el paisatge, l’agricultura ecològica i la sobirania alimentària, la preservació i contenció de la urbanització, la governança dels parcs naturals o la preservació dels valors dels paisatges en els nous planejaments urbans i territorials. 

Catalunya gaudeix d’un clima benigne, propi de la conca mediterrània que, combinat amb un paisatge que alterna planes i muntanyes, comporta una extraordinària diversitat paisatgística i una gran biodiversitat. Però el Mediterrani també és un territori densament poblat, amb un equilibri molt fràgil i sotmès a fortes pressions derivades de l’activitat humana. De per si, la conca mediterrània és molt sensible a les sequeres, els incendis forestals, els règims torrencials de pluja i els temporals marítims, però el canvi climàtic pot agreujar de forma dramàtica aquesta situació. Els efectes de l’escalfament global són nombrosos: pèrdua de biodiversitat, empobriment dels ecosistemes, episodis meteorològics extrems, incendis forestals… El canvi climàtic condicionarà d’una manera clara el nostre futur i pot posar en joc el model econòmic d’algunes parts del nostre territori.  

SEGUIMENT DE L'ACTE
Telemàticament
L'acte es pot seguir en línia a través del canal de Youtube de la Demarcació de Girona del COAC on, posteriorment, es podrà recuperar.

 

“INCASÒL 40. 40 anys, 40 raons”
En l’exposició, l’INCASÒL fa un balanç dels seus 40 anys d’existència i projecta el seu model urbà i territorial de país en els 6 grans eixos de l’Agenda Urbana de Catalunya reordenats per explicar millor l’activitat de l’empresa. Aquesta agenda la impulsa el Govern de la Generalitat –amb el lideratge de la secretaria de l’Agenda Urbana i Territori del Departament de Territori i Sostenibilitat– per tal d’implementar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides amb què es pretén assolir un model de prosperitat compartida en un món sostenible. Dins d’aquest procés, l’INCASÒL s’està encarregant dels objectius de l’Agenda que tenen una dimensió urbana. 

Amb la mostra es familiaritza el visitant amb els grans assumptes i discussions que afecten, avui, l’ordenació territorial i el model urbà. Per aquest motiu, cadascun dels sis eixos temàtics s’analitza partint d’una perspectiva històrica (centrada en l’àmbit català) que ajuda a entendre tot el que s’ha fet fins a arribar al moment de grans canvis que vivim. Així mateix, repartits per cada eix es destaquen les “40 raons” més remarcables que han definit les línies d’actuació de l’INCASÒL en aquests quaranta anys de trajectòria treballant per un model urbà i territorial que sigui sostenible, des del punt de vista mediambiental, social i econòmic, per a les properes generacions.

Versió per a imprimirPDF version