vista de dron de ciutat amb filtre verd

INCASÒL 40. Debat ciutat inclusiva, reciclar la ciutat

Imatge: 
© Incasol

A mitjans d’aquest segle el 70% de la població mundial viurà en ciutats. Des de l’aparició de les primeres ciutats de l’antiguitat el procés de concentració ha estat imparable. Avui, ja no parlem només de grans ciutats, la Terra s’està convertint en un planeta de megalòpolis. Si vivim majoritàriament en ciutats, el benestar dels éssers humans depèn, en gran mesura, del seu correcte govern i planificació. Per això, a l’hora de pensar la ciutat, cal posar al centre el ciutadans: el “dret a la ciutat” és el dret del ciutadà de ser el protagonista de la ciutat que ell mateix ha construït, de decidir-la i de gaudir de tots els beneficis que aquesta pot oferir. Per a implementar els Objectius de Desenvolupament Sostenible, Nacions Unides confia principalment en les ciutats i regions, els governs que més propers es troben a les problemàtiques dels ciutadans i que més tenen més capacitat a l’hora d’incidir en la seva vida quotidiana.

Catalunya no ha estat aliena a aquest procés de concentració a les ciutats: essent un país d’acollida, les ciutats catalanes han hagut de suportat creixements sobtats que, durant la segona meitat del segle XX, han provocat problemes i disfuncions. La Catalunya urbana ha anat ampliant la taca urbanitzada en les darreres dècades, consumint gran quantitat de territori. Avui, sense una estimació de creixement de població en el futur proper, cal concentrar-nos a millorar les condicions dels pobles i ciutats existents més que estendre’ls pel territori. És per això que parlem de reciclar la ciutat, adaptar-la a noves necessitats socials, per exemple, en matèria d’habitatge social.

En el marc de l’exposició “INCASÒL 40. 40 anys, 40 raons”, l’Institut Català del Sòl (INCASÒL), l’Ajuntament de Manresa i la Demarcació de les Comarques Centrals del COAC organitzen un debat paral·lel que tindrà lloc el dimecres, 12 de maig a les 17.30 h dedicat a la ciutat inclusiva, reciclar la ciutat, corresponent a l'eix 3 de la mostra.

En aquesta conversa, moderada per l’arquitecte Roger Subirà, comissari de la mostra,  comptarem amb la participació d’Albert Civit, director de l’INCASÒL; Marc Aloy, alcalde de Manresa; Assumpció Puig, degana del COAC; I Zaida Muxí, arquitecta i especialista en urbanisme i gènere. Presentarà l'acte Miquel Sitjà, president de la demarcació de les Comarques Centrals del COAC.

L'acte es podrà seguir en línia a través del canal de Youtube COAC on, posteriorment, es podrà recuperar.

L'exposició: "Incasòl 40. 40 anys. 40 raons” es pot visitar del  6 de maig al 27 de juny de 2021. als Jardins del Casino al passeig de Pere III. Manresa. de dimarts a diumenge de 17.30 a 20.30 h.

Versió per a imprimirPDF version