Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
Edifici Brasil

Urbanisme Comparat: Brasil

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)

El proper dijous 28 de gener de 2021, a les 19h, tindrà lloc la primera sessió d’urbanisme comparat del 2021. L’arquitecte Gustavo de Andrade ens farà una presentació sobre Brasil: l’urbanisme brasiler en vertigen 

Amb aquesta sessió es proposa una mirada general cap el model urbanístic brasiler a partir de la transició democràtica fins els dies actuals, subratllant els seus trets diferencials, com la regulació per normatives, la persistent influència de la tradició moderna al planejament urbà (tot i la seva crítica) i els seus marcs jurídics principals, a més de la presentació d‘estudis de cas actuals.

Es destaquen algunes experiències passades en polítiques urbanes locals exitoses, com el pressupost participatiu de Porto Alegre (als anys vuitanta) o la xarxa integrada de transport de Curitiba, que van influenciar ciutats arreu del món, fins la redacció del progressista Estatut de la Ciutat (2001), que va establir les bases de l’urbanisme brasiler actual.

La creació del Ministeri de la Ciutat (2003) va significar la definitiva institucionalització dels processos de participació ciutadana, però algunes contradiccions es farien visibles anys després, amb la implantació de megaprojectes urbans a diverses ciutats brasileres, arran del Mundial de Futbol (2014) i dels Jocs Olímpics a Rio (2016).

L’arribada del govern reaccionari de Bolsonaro fa dos anys va representar una important inflexió per l’urbanisme brasiler, amb una successió de canvis legislatius i la fi del Ministeri de la Ciutat. Entre moltes incerteses, l’urbanisme brasiler es troba en vertigen.  

Gustavo de Andrade és arquitecte urbanista per la Universidade de São Paulo (2006) i és doctor en urbanisme per la Universitat Politècnica de Catalunya (2015). Actualment és professor del departament d’arquitectura i urbanisme de la Universidade de Santa Catarina, a l’illa de Florianópolis, al sud del Brasil. La seva experiència d’investigador inclou la recerca sobre polítiques públiques urbanes, participant de projectes finançats per governs, fundacions i organismes multilaterals, com el Cities Alliance, la Care Foundation i el programa Urbal. La seva experiència professional inclou l’assessorament en matèria de polítiques urbanes per a governs locals i la coordinació de plans directors i de mobilitat urbana. És membre de ple dret de diferents consells, com el Consell de la Ciutat, el CODERF i el COMDES (a l’àmbit local i de l’àrea metropolitana de Florianópolis).

Les persones inscrites rebran un correu electrònic amb l'enllaç per seguir la sessió en directe.  
 

 

Versió per a imprimirPDF version