El jardins de la industrialització al Ter. Reivindicar un patrimoni fràgil

Imatge: 
© CAT de Setmana

La Demarcació de les Comarques Centrals i el Museu del Ter, en el marc de l’exposició Els Jardins de la industrialització al Ter hem organitzat el proper dijous 6 de maig a les 19h la conferència on line  “Els jardins de la industrialització al Ter. Reivindicar un patrimoni fràgil”, a càrrec de Carles García, director del Museu del Ter.

La industrialització va transformar el món, Catalunya, i és clar, la conca del Ter. Des de la primera meitat del segle XIX les fàbriques de riu i les colònies industrials hi van adquirir protagonisme i van convertir un món rural en una societat industrial amb noves formes de vida i subsistència, nous grups socials, noves formes d’associacionisme polític, cultural i de classe, nous conflictes, etc. En definitiva, van crear una societat nova i en ebullició.

Sovint s’ha explicat aquest procés d’industrialització posant l’accent en l’arquitectura i la maquinària dels processos productius, però aquesta obra amplia el focus sobre el patrimoni industrial amb nous centres d’interès: els jardins. Als conjunts industrials de les vores del Ter, descobrim, a banda de rescloses, canals, fàbriques, blocs d’habitatges obrers i residències burgeses, un important conjunt de jardins i verd urbà. Els empresaris i inversors que iniciaven les seves aventures industrials a la vora del Ter no concebien els espais exclusivament per a la producció. Promovien una ocupació simbòlica del territori. I en aquesta ocupació els jardins van adquirir un pes important que s’ha posat poc en relleu.”

Museu del Ter

Inscripcions
La trobada es durà a terme a través de Microsoft Teams. 
És necessària la inscripció prèvia omplint aquest formulari.
Les persones inscrites rebran un correu amb l'enllaç per accedir a la sessió. 

Versió per a imprimirPDF version