Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
Antic cementiri jueu de Montjuic

Les Dones Fem Patrimoni: Visita a l'Antic Cementiri Jueu de Montjuïc

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)

El Grup Obert de Dones Arquitectes del COAC continua amb el cicle "Les dones fem".

La propera sessió consistirà en una visita comentada als voltants de l'antic cementiri jueu de Montjuïc, de la mà de Dominique Tomasov Blinder, arquitecta experta en patrimoni jueu, promotora de la declaració d'aquest recinte com a BCIN (2009) i co-directora de la recerca impulsada pel Centre d'Estudis Zakhor per intentar definir els seus límits (2012). La visita tindrà lloc el dilluns 28 de juny a les 16.30 h sota el títol “Fem Patrimoni. L'ànima del patrimoni”. Presentarà l'acte Sandra Bestraten, presidenta de la Demarcació de Barcelona.

Cal inscripció prèvia.
La visita serà a l'aire lliure, i és necessària la inscripció prèvia, ja que les places són limitades.
Com a mesura de prevenció, caldrà mantenir la distància de seguretat d'1,50 m i portar en tot moment mascareta.
El punt de trobada és: Final del recorregut del bus 150, parada al peu del Castell de Montjuïc (coordenades 41.364966, 2.167022). 

La tradició funerària i l'antic cementiri jueu
La notícia més primerenca de la presència jueva a la ciutat és del segle IX, quan es va establir el seu cementiri. Des de llavors podem veure el nom Montjuïc a la documentació d'arxiu.
A conseqüència dels avalots anti jueus del 1391 a la península, els supervivents que no es converteixen al catolicisme marxen de Barcelona.
Amb la transmissió i divisió de la propietat i l'espoli de les làpides, desapareixen les referències visibles per la seva localització.
Els topònims a la documentació i a la cartografia en parlen de la seva existència.

Dominique Tomasov es referirà al procés per recuperar una peça del patrimoni cabdal per la memòria de la ciutat. Amb mapes, documents i fotografies de làpides, explicarà els resultats de la investigació.
Sobretot compartirà criteris i aspectes de la tradició funerària mil·lenària encara vigent, a Barcelona i al món.
Aquesta trobada proposa un diàleg transversal i una reflexió sobre el respecte a una minoria i la construcció d'una memòria diversa.

Cicle de xerrades "Les dones fem"
El cicle organitzat pel Grup Obert de Dones Arquitectes s'emmarca en el punt 7 del decàleg "El nostre clam per l'equitat", de la Comissió de Dones i Igualtat de la Intercol·legial, que estableix que "el Col·legi ha d’implementar paritàriament la visibilització de les dones al món professional".

Cicle patrocinat per:

 

Versió per a imprimirPDF version