Puntúa de l'1 al 5 els següents aspectes de les noves seccions.
Pregunta 1 2 3 4 5
Disseny del nou entorn
Facilitat d’ús
Utilitat de les gestions que pots realitzar
Impressió general
El temps retorna - 500 anys del Renaixement a la Catalunya Nova

El temps retorna - 500 anys del Renaixement a la Catalunya Nova

Imatge: 
© Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC)
EL TEMPS RETORNA és el lema de Lorenzo de Medici, figura imprescindible del Quattrocento italià i que després hem vingut a denominar Renaixement.

Fa ja 500 anys de l’aparició de figures essencials per a entendre aquest període a casa nostra: l’Arquebisbe Antoni Agustí, el Rector Jaume Amigó, i el cronista Lluís Pons d’Icart, entre d’altres.

Des del punt de vista artístic, la nova tendència va arrelar de seguida però al nostre país l’arribada va trigar i el seu desenvolupament va quedar reduït a unes poques zones disperses per tota la península. Però tenim la sort de que unes de les àrees on es concentren un major nombre de mostres arquitectòniques renaixentistes són precisament el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre.  

Tot això ens ha mogut a organitzar entre el Col·legi d’Arquitectes, l’Escola d’Arquitectura de la URV, i l’Arquebisbat de Tarragona, unes Jornades itinerants que, començant a Tarragona el proper dia 4 de juliol, recorreran: Ulldemolins, La Selva del Camp, Alcover, Ulldecona, Arnes – Horta de S. Joan, Tortosa, Riudoms, Scala Dei, i Torredembarra, per a finalitzar novament a Tarragona al març de 2020.

El programa, que cada municipi adaptarà a la seva forma d’entendre el Patrimoni, es complementa amb una exposició creada de bell nou que recull les mostres més rellevants d’aquesta arquitectura i que anirà recorrent els diferents emplaçaments.


PROGRAMA 
JORNADES INICIALS
            
04 de JULIOL de 2019 / TARRAGONA            
COAC / c/ S. Llorenç, 20 - Tarragona            

18:00h    Presentació de les Jornades
a càrrec de: X. Climent (Comissari de les Jornades) / J. Romera - A. López (COAC) / R. Miralles (URV) / J.Mq. Bravo (Arquebisbat)

18:30h    El Temps Retorna        
per Salvador de Brocà Tella / Catedràtic de Filosofia de la URV            

19:15h    Inauguració de la exposició i copa de cava
(romandrà oberta fins al 17 de juliol)            
            

05 de JULIOL de 2019 / TARRAGONA             

COAC / c/ S. Llorenç, 20 - Tarragona
  
         
10:00h    El pintor Isaac Hermes a la Capella del Stsm. Sacrament de la Catedral de Tarragona         
a càrrec de Sofia Mata de la Cruz, Directora del Museu Diocesà de Tarragona

11:00h    Les esglésies del Renaixement a Catalunya: Entre la tradició i la innovació.       
a càrrec de: Magda Mària Serrano, Dra. Arquitecta, especialista en Art i Arquitectura del Renaixement             

11:30h    Coffee break        

12:00h     El Renaixement a les capelles catedralícies de Tarragona
per Mn. Antonio Martínez Subías, Delegat de Patrimoni de l'Arquebisbat de Tarragona

13:00h     Visita a la Catedral de Tarragona / Capelles renaixentistes
acompanyats per Mn. Martínez i Sofia Mata


ITINERÀNCIA:

➡️ L'exposició està oberta al COAC Tarragona fins al 17 de juliol de 2019

➡️ A partir del 19 de juliol de 2019 es pot  veure a Ulldemolins, a l'església de Sant Jaume. Consulta el programa d'actes.

➡️ Els dies 9, 10 i 11 d'agost es pot veure l'exposició  a la Fira de l'avellana de Riudoms.
L'exposició estarà oberta fins al al setembre a l'edifici de les escoles velles.
El dia 6 de setembre de 2019, a les 19h, es farà l'acte de cloenda de l'exposició a Riudoms i comptarà amb la conferència "L'església de Sant Jaume de Riudoms en el context del Renaixement", a càrrec de l'estudi d'arquitectura Figuerola-Gavaldà-Romera. La presentació anirà a càrrec de Joan Alonso Giménez, arquitecte tècnic municipal de l'Ajuntament de Riudoms.

➡️ Del 12 de setembre al 13 d'octubre de 2019 es pot visitar al Castell de La Selva del Camp. Castell del Paborde, Pl. de les Pletes, s/n

➡️ Del 28 d'octubre a l'1 de desembre de 2019 es pot veure a l'Ecomuseu dels Ports. Una Iniciativa conjunta de l'Ajuntament d'Arnes - Horta de Sant Joan.  El dia 16 de novembre es faran les jornades inaugurals. Consulta el programa d'actes. 
Descarrega el targetó.

➡️ Del 5 al 29 de desembre de 2019 es pot visitar a l'Església de Sant Domènec de Tortosa, Carrer de sant Domènec, 12.  El dijous 5 de desembre es farà la jornada inaugural. Consulta el programa d'actes. 
Descarrega el targetó.

➡️ Del 7 al 19 de gener de 2020 es pot veure a la Casa de Cultura d'Ulldecona, Carrer Major 56.  El divendres 17 de gener es farà la Jornada Renaixentista que comptarà amb diverses ponències.  Consulta el programa. 
Descarrega el targetó.

➡️ Del 28 de gener al 4 de març de 2020 es pot veure a la Cartoixa d'Escaladei.  El diumenge 9 de febrer es farà la jornada inaugural de l'exposició.  Consulta el programa d'actes.

➡️ Del 4 al 16 de març de 2020 es pot veure a la Sala Lluís Icart del Castell de Torredembarra. Passada la fase de confinament a causa de la Covid 19 es reobre l'exposició els dies  2,3,4 i 9,10,11 de juliol de 2020, de 17,30h a 20,30h. Consulta el programa d'actes.

➡️ De l'1 de setembre de 2020 al 17 de desembre es pot veure a l'Escola d'Arquitectura de Reus de la  Universitat Rovira i Virgili.

Patrocina:

  • REPSOL
  • AUTORITAT PORTUÀRIA DE TARRAGONA
  • FUNDACIÓ MÚTUA CATALANA

Organitza:

 

Versió per a imprimirPDF version